EU HÍREK

/ 2022. novemberi lapszám
EU HÍREK

Azonnali euróátutalások

Az Európai Bizottság 2022. október 26-án arra irányuló jogalkotási javaslatot foga­dott el, hogy az euróban történő azon­nali fizetés az EU-ban és az EGT-or­szágokban bankszámlával rendelkező valamennyi polgár és vállalkozás szá­mára elérhetővé váljon. A javaslat célja, hogy az euróban történő azon­nali átutalások megfizethetők és biz­tonságosak legyenek, és azokat unió­szerte zökkenőmentesen dolgozzák fel.

A 10 másodpercen belül teljesülő azonnali átutalások száma 2022 elején az EU-n belüli összes euróátutalásnak csak 11 százalékát tette ki. A javas­lat célja, hogy megszüntesse az akadályokat, amelyek gátolják az azon­nali fizetés elterjedését és előnyeinek kiaknázását. Az egységes eurófize­tési rendszerről (SEPA) szóló 2012. évi rendeletet módosító és korszerű­sítő javaslat által megfogalmazott kö­vetelmények: az azonnali eurófizetés általánosan elérhetővé és megfizet­hetővé tétele, az azonnali fizetésbe vetett bizalom növelése, valamint az azonnali eurófizetések feldolgozását érintő súrlódások megszüntetése.

A SEPA-rendelet módosításá­nak tervezete elérhető a https://ec.europa.eu/finance/docs/law/221026-proposal-instant-pay­ments en.pdf oldalon keresztül.