HÍREK

/ 2024. áprilisi lapszám

Megszűnt az illetékbélyeg, maradt az illeték

Idén január 1-jén megszűnt az illetékbélyeg, ezért ettől az időponttól a bírósági eljárási illetéket és a közigazgatási hatósági eljárási illetéket sem lehet ebben a formában megfizetni. Új lehetőségként a bírósági eljárásban az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezettek készpénzátutalási megbízással, azaz csekken is megfizethetik az illetéket. Ilyenkor annak a bíróságnak a csekkjét kell használni, amely előtt az eljárás folyik. Az adott bíróság saját illetékbevételi számlaszámát tartalmazó csekkje a bíróságon szerezhető be. A bírósági eljárási illeték lerovásának további módjairól és az ügyviteli információkról részletes tájékoztató Magyarország bíróságainak honlapján olvasható.

A közigazgatási hatósági eljárási illetéket pedig az eljárás megindításakor az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül (ha erre a technikai feltételek adottak), vagy az eljárás kezdeményezése előtt átutalással (a közleményben fel kell tüntetni az ügyfél nevét és lakcímét), illetve az eljáró hatóság felhívására átutalással (a közleményben az ügyfél nevét, lakcímét és az ügyszámot kell feltüntetni) kell megfizetnie az eljárás megindítását kérő személynek.

Az ettől eltérő, speciális közigazgatási eljárási illetékfizetési esetköröket az illetéktörvény határozza meg, de illetékbélyeg ezekben az ügyekben sem használható.