EU HÍREK

/ 2024. márciusi lapszám

Szavazatelsőbbségi részvénystruktúrák

 

A Tanács és a Parlament 2024. február 1-én ideiglenes megállapodásra jutott a részvényeiket a kkv-tőkefinanszírozási piacokon történő kereskedésre bevezetni kívánó vállalatok szavazatelsőbbségi részvénystruktúráiról szóló irányelvről. Az irányelv célja, hogy elsősorban a kkv-k tulajdonosait arra ösztönözze, hogy részvényeiket első alkalommal szavazat-

elsőbbségi részvénystruktúrák alkalmazásával vezessék be, annak érdekében, hogy a tőzsdére történő bevezetést követően is fenntarthassák a megfelelő ellenőrzést a vállalat felett. Az újonnan belépő részvényesek jogait az irányelv biztosítékok bevezetésével védi.

Az ideiglenes megállapodás az irányelv hatályát kiterjeszti, hogy az a kkv-tőkefinanszírozási piacokon kívül egyéb piacokra is vonatkozzon, meghatározza a szavazatelsőbbségi részvénystruktúrába belépő befektetők számára szükséges biztosítékokat, és megállapítja az ilyen típusú vállalkozások esetében szükséges átláthatósági szabályokat.

Az Európai Parlamenttel elért ideiglenes megállapodást mindkét intézménynek jóvá kell hagynia és hivatalosan el kell fogadnia.

A részvényeiket a kkv-tőkefinanszírozási piacokon történő kereskedésre bevezetni kívánó vállalatok szavazatelsőbbségi részvénystruktúráiról szóló irányelv-javaslat végső kompromisszumos szövege elérhető a https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-6524-2024-INIT/en/pdf honlapon.