EU HÍREK

/ 2024. februári lapszám

Irányelv a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati átvilágításról

A Tanács és az Európai Parlament 2023 decemberében ideiglenesen megállapodott a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati átvilágításról szóló irányelvről (CSDDD), amely kötelezettségeket állapít meg a nagyvállalatok számára az olyan tényleges és lehetséges káros hatásokat illetően, amelyeket egyrészt saját tevékenységeik, másrészt a leányvállalataik és az üzleti partnereik (így a vállalat upstream és részben downstream üzleti partnerei) által végzett tevékenységek gyakorolnak az emberi jogokra és a környezetre.

Az irányelv szabályokat állapít meg a kötelezettségek megszegése esetén alkalmazandó szankciókra és polgári jogi felelősségre vonatkozóan is, továbbá előírja a vállalatok számára, hogy fogadjanak el tervet annak biztosítására, hogy üzleti modelljük és stratégiájuk összeegyeztethető legyen az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodással.

A megállapodás alapján az irányelv hatálya a legalább 500 alkalmazottat foglalkoztató olyan nagyvállalatokra terjed ki, amelyek nettó világpiaci árbevétele meghaladja a 150 millió eurót. A nem uniós vállalkozások közül azokra lesz alkalmazandó, amelyek az irányelv hatálybalépését követő három évben több mint 150 millió euró nettó árbevételt értek el az Unióban. A Bizottságnak közzé kell majd tennie azon nem uniós vállalkozások listáját, amelyekre az irányelv hatálya kiterjed.

  Az EU vállalati fenntarthatósággal kapcsolatos politikájáról további információ érhető el a https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/corporate-sustainability/ honlapon.