EU HÍREK

/ 2024. februári lapszám

Szigorodnak az EU pénzmosás elleni szabályai

A Tanács és a Parlament 2024. január 18-án ideiglenes megállapodásra jutott az uniós polgárok és az uniós pénzügyi rendszer pénzmosással és terrorizmusfinanszírozással szembeni védelmét célzó, pénzmosás elleni csomag egyes részeiről.

Az új csomaggal a magánszektorra vonatkozó összes szabály átkerül egy új rendeletbe, a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelem intézményes rendszereinek tagállami szintű megszervezése pedig egy irányelv keretében történik majd.

 

Az ideiglenes megállapodás értelmében a kötelezett szolgáltatók jegyzéke kiterjed a kriptoeszköz-ágazat nagy részére, a luxuscikkek kereskedőire, valamint a hivatásos labdarúgóklubokra és az ágazatban működő ügynökökre is. A készpénzfizetések felső határa az EU egészében 10.000 euró lesz, de a tagállamok ennél alacsonyabb felső összeghatárt is előírhatnak. A kötelezett szolgáltatóknak azonosítaniuk és ellenőrizniük kell azon személyek személyazonosságát, akik 3.000 és 10.000 euró közötti összegű alkalmi ügyletet készpénzben teljesítenek. Az ideiglenes megállapodás jobban összehangolja és átláthatóbbá teszi a tényleges tulajdonosra vonatkozó szabályokat.

A pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni uniós küzdelemről további információk érhetőek el a https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/fight-against-terrorism/fight-against-terrorist-financing/ honlapon.