EU HÍREK

/ 2023. decemberi lapszám
EU HÍREK

Egységes európai hozzáférési pont (ESAP)

2023. november 27-én a Tanács rendeletet fogadott el, amellyel létrehozta az egységes európai hozzáférési pontot (ESAP), vagyis azt a platformot, amelyen keresztül a befektetők könnyebben betekinthetnek majd az uniós vállalatokra és befektetési termékekre vonatkozó nyilvános pénzügyi és nem pénzügyi információkba.

Az ESAP ingyenes, felhasználóbarát, központosított és digitális hozzáférést fog biztosítani az európai vállalatok, köztük a kisvállalatok által közzétett pénzügyi és fenntarthatósági információkhoz, ami megkönnyíti majd a döntéshozatali folyamatot a befektetők széles köre, így a lakossági befektetők számára is. Az ESAP nem ír elő adatszolgáltatási többletkövetelményeket az európai vállalatok számára. A hozzáférhető információk a vonatkozó európai irányelvekkel és rendeletekkel összhangban nyilvánosak lesznek, és az ESAP-ban fenntarthatósági információk is rendelkezésre fognak állni.

Az ESAP platform várhatóan 2027 nyarától áll majd rendelkezésre és kerül fokozatos bevezetésre, lehetővé téve a megalapozott végrehajtást. Ez a fokozatos bevezetés biztosítani fogja, hogy az európai rendeletek és irányelvek – prioritási sorrendben – négy éven belül az ESAP hatálya alá kerüljenek. Ezen idő alatt sor fog kerülni az ESAP működésének rendszeres értékelésére és egy felülvizsgálatra, amely azt hivatott biztosítani, hogy a platform megfeleljen a felhasználók igényeinek és technikailag hatékony legyen.  

A pénzügyi szolgáltatások, a tőkepiacok és a fenntarthatóság szempontjából lényeges nyilvánosan elérhető információkhoz központosított hozzáférést biztosító egységes európai hozzáférési pont létrehozásáról szóló rendelet tervezete elérhető a https://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-42-2023-INIT/hu/pdf honlapon.