EU HÍREK

/ 2023. novemberi lapszám

DAC 8

Az Európai Unió Tanácsa 2023. október 17-én fogadta el az adózás területén történő közigazgatási együttműködésre vonatkozó uniós szabályok módosításáról szóló irányelvét. A módosítások főként a kriptoeszköz-ügyletekből származó bevételekkel, valamint a legvagyonosabb magánszemélyekre vonatkozó feltételes adómegállapításokkal kapcsolatos adatszolgáltatást és automatikus információcserét érintik.

Az irányelv célja a meglévő jogszabályi keret megerősítése a nyilvántartásba vételi és adatszolgáltatási kötelezettségek, valamint az adóhatóságok közötti általános közigazgatási együttműködés hatályának kibővítésével.

A szabályozás ezentúl további eszköz- és jövedelemkategóriákra, például a kriptoeszközökre is vonatkozni fog. Kötelezővé válik az adatszolgáltatásra kötelezett kriptoeszköz-szolgáltatók által nyújtandó információknak az adóhatóságok közötti automatikus cseréje. Az irányelv hatálya alá tartoznak a decentralizált módon kibocsátott kriptoeszközök, valamint a stabil kriptopénzek, köztük az e-pénz-tokenek és egyes nem helyettesíthető tokenek is.

Az irányelv módosítása a Hivatalos Lapban való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.  

Az adózás területén történő közigazgatási együttműködésről szóló 2011/16/EU irányelv módosításáról szóló irányelv szövege elérhető a https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10215-2023-INIT/hu/pdf honlapon keresztül.