EU HÍREK

/ 2023. novemberi lapszám

Uniós rendelet az európai zöldkötvényekről

 


Az Európai Unió Tanácsa 2023. október 24-én rendeletet fogadott el az európai zöldkötvény-standard létrehozásáról. A rendelet egységes követelményeket állapít meg azon kötvények kibocsátóira vonatkozóan, amelyek környezeti szempontból fenntartható kötvényeik esetében az „európai zöldkötvény” megnevezést kívánják használni.

Az európai zöldkötvények a fenntartható tevékenységekre vonatkozó uniós taxonómiához fognak igazodni, ezáltal a kibocsátók igazolni tudják majd, hogy szabályszerű, zöld projekteket finanszíroznak. A rendelet létrehoz egy nyilvántartásba vételi rendszert és egy felügyeleti keretet az európai zöldkötvények külső felülvizsgálói számára.

A „zöldrefestés” megakadályozása érdekében a rendelet olyan önkéntes közzétételi követelményeket is tartalmaz, amelyeket az EU-ban kibocsátott egyéb, környezeti szempontból fenntartható kötvények esetében lehet alkalmazni.

Az európai zöldkötvényekből származó bevételt olyan gazdasági tevékenységekbe kell befektetni, amelyek összhangban vannak a fenntartható tevékenységekre vonatkozó uniós taxonómiával, feltéve, hogy az már kiterjed a szóban forgó ágazatokra. Azon ágazatok esetében, amelyekre az uniós taxonómia még nem terjed ki, valamint egyes jól körülhatárolt tevékenységek esetében 15 százalékos rugalmassági keret lesz alkalmazandó, amelynek fenntartását a későbbiekben újraértékelik.

A rendelet a kihirdetését követő 20. napon lép hatályba. Alkalmazását a hatálybalépését követő 12 hónap elteltével kell megkezdeni.