EU HÍREK

/ 2021. júniusi lapszám
EU HÍREK

Ideiglenes megállapodás az európai klímarendeletről

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tár­gyalóküldöttségei 2021. má­jus 5-én ideiglenes politikai megálla­podást értek el az európai klímarende­lettel kapcsolatban. Ennek következté­ben az EU jogszabályban rögzítheti a 2050-re elérendő uniós klímasemleges­ség célkitűzését, valamint azt a kollek­tív célt, hogy a nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátás (tehát az elnyelések levonása utáni kibocsátás) 2030-ra az 1990-es értékhez képest legalább 55 százalékkal csökkenjen.

A 2030-ra elérendő célkitűzéssel kapcsolatban a tárgyaló felek abban ál­lapodtak meg, hogy az elnyelés helyett a kibocsátáscsökkentést kell előnyben részesíteni. Annak biztosítása érdeké­ben, hogy 2030-ig elegendő erőfeszí­tés történjen a kibocsátások csökken­tése és elkerülése érdekében, a két in­tézmény bevezette azt a korlátozást, hogy az elnyelések legfeljebb 225 mil­lió tonna szén-dioxid-egyenértékkel já­rulhatnak hozzá a nettó cél eléréséhez. Abban is megállapodtak, hogy az unió­nak törekednie kell arra, hogy 2030-ra nagyobb volumenű nettó szénelnyelést valósítson meg.

Az ideiglenes megállapodás további eleme az éghajlatváltozással foglalkozó európai tudományos tanácsadó testület létrehozása. A független szervezet fel­adata lesz, hogy tudományos tanácsot adjon az uniós intézkedésekkel, az ég­hajlat-politikai célokkal és az üvegház­hatású gázokkal kapcsolatos indikatív költségvetésekkel kapcsolatban, vala­mint arra vonatkozóan, hogy ezek össz­hangban állnak-e az európai klímaren­delettel és az uniónak a párizsi megálla­podás szerinti nemzetközi kötelezettsé­geivel, továbbá, hogy mindezekről jelentést készítsen.

A megállapodás szerint az Európai Bizottságnak adott esetben egy 2040-re elérendő köztes éghajlat-politikai célt is javasolnia kell, amellyel egyidejűleg közzéteszi az unió üvegházhatású gá­zokkal kapcsolatos, a 2030 és 2050 kö­zötti időszakra szóló tervezett indika­tív költségvetését. E költségvetés azon nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátások indikatív teljes (szén-dioxid-egyenér­tékben kifejezett) mennyiségét jelenti, amelyek kibocsátására várhatóan sor kerül az említett időszakban, anélkül, hogy ez veszélyeztetné az uniónak a pá­rizsi megállapodás szerinti kötelezett­ségeit.

Az ideiglenes megállapodásban sze­repel az a törekvésként megfogalmazott cél is, hogy az unió 2050 után negatív kibocsátást valósítson meg.

Az ideiglenes politikai megállapodás tanácsi és parlamenti jóváhagyását kö­vetően végre lehet hajtani az elfogadási eljárás hivatalos lépéseit.