EU HÍREK

/ 2020. szeptemberi lapszám
EU HÍREK

Új uniós intézkedések a méltányos és egyszerű adózásért

Az Európai Bizottság 2020. július 15-én a méltá­nyosságra és az egyszerűségre épülő új adócsoma­got fogadott el, amely Európa gazdasági helyreállí­tásához és hosszú távú növekedéséhez járul hozzá. Az intéz­kedéscsomag fokozza az adóvisszaélések elleni küzdelmet, visszaszorítja a tisztességtelen adóversenyt és növeli az adó­zás átláthatóságát. Ezzel párhuzamosan az adózási szabályok és eljárások egyszerűsítésére összpontosít, amelynek része­ként számos ágazatban felszámolja az adózási akadályokat és az adófizetőkre nehezedő adminisztratív terheket.

Az adócsomag legfőbb kezdeményezései:

1. Az adóügyi cselekvési tervben előirányzott 25 külön­böző intézkedés célja az akadályok felszámolása a regisztrá­ciótól a bevalláson, a befizetésen és az ellenőrzésen keresz­tül egészen a vitarendezésig minden szakaszban.

2. A közigazgatási együttműködésről szóló javaslat a digi­tális platformokra is kiterjeszti az adózási átláthatóságra vo­natkozó uniós szabályokat annak érdekében, hogy azok a szereplők, akik termékek vagy szolgáltatások platformokon való értékesítésével jutnak jövedelemhez, szintén méltányo­san kivegyék a részüket az adófizetésből.

3. A jó adóügyi kormányzásról szóló közlemény fő témája a méltányos adózás előmozdítása és a tisztességtelen adóver­seny visszaszorítása az EU-ban és nemzetközi szinten egy­aránt. Javasolják az unión belüli adóversennyel és káros adó­zási gyakorlatokkal foglalkozó magatartási kódex reformját, továbbá, hogy tökéletesítsék a nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, amely a nemzetközileg elfoga­dott standardokat nem követő harmadik országokról nyújt áttekintést.

Az elfogadott csomag az EU következő évekre szóló, át­fogó adóprogramjának első része. Az Európai Bizottság ezt követően a vállalkozások adózásának új, 21. századi megkö­zelítését fogja kidolgozni, majd a klímasemlegesség 2050- ig való elérésére irányuló uniós célkitűzést támogató adózási javaslatokat terjeszt elő.

Az intézkedéscsomag részleteiről további információ érhető el a https://ec.europa.eu honlapon keresztül.