EU-HÍREK

/ Szakma 2016. áprilisi lapszám

Tanácsi megállapodás az adókikerülés elleni javaslatról

A társasági adó kikerülésének uniós szintű összehangolását célzó javaslat­csomagról a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (ECOFIN) a 2016. február 12-i ülésén vitázott első alkalommal. Alig két hónappal az Európai Bizottság elő­terjesztését követően, a 2016. március 8-i ECOFIN-ülésen a Tanács kialakítot­ta álláspontját arról az irányelvtervezet­ről, amely a multinacionális társaságok tevékenységeire vonatkozó, adózással kapcsolatos információk cseréjéről szól.

Az irányelv az OECD országonkénti jelentéstételre vonatkozó ajánlását egy kötelező erejű uniós eszköz révén ülteti át. Azok a multinacionális társaságok tartoznak a hatálya alá, amelyek össze­vont, csoportszintű bevétele legalább 750 millió euró. Habár a multinacionális vállalatcsoportoknak mindössze a 10–15 százalékára terjed ki az irányelv, ezek­nél a csoportoknál összpontosul a bevé­telek 90 százaléka. Az elmúlt években jellemzővé vált, hogy a multinacionális társaságok egyre kifinomultabb adóter­vezésének következtében az adóköteles nyereséget a társaságok számára kedve­zőbb adórendszerekkel rendelkező or­szágokba csoportosítják át. Az agresszív adótervezésnek számos módja ismert: például valamely adórendszer részlet­szabályainak kiaknázása, illetve a két vagy több adórendszer közötti eltérések kihasználása abból a célból, hogy csök­kenjenek vagy elkerülhetővé váljanak az adókötelezettségek.

Az átláthatóság fokozása érdekében az irányelvtervezet a multinacionális társa­ságokat arra ösztönzi, hogy ott fizesse­nek adót, ahol nyereséget termelnek. Az országonként benyújtandó jelentésekben többek között a következő információk­nak kell szerepelniük: bevétel, nyereség, befizetett adó, tőke, eredmény, tárgyi eszközök, foglalkoztatottak száma.

Az irányelv értelmében a multinacionális társaságok már a 2016-os pénzügyi évre vonatkozóan is kötelesek lesznek az adóügyi illetőségük szerinti tagállam adóhatóságához benyújtani az orszá­gonkénti jelentést. Amennyiben a vál­lalatcsoport anyavállalata nem rendel­kezik az EU-ban adóügyi illetőséggel és nem nyújt be jelentést, ezt az uniós leányvállalatain keresztül teszi majd meg. Ez a „másodlagos jelentéstétel” a 2017-es pénzügyi évtől lesz kötelező, 2016-ban még önkéntes alapon műkö­dik majd.

Az adóhatóságoknak automatikusan kell cserélniük egymással a jelentése­ket, hogy a transzferárazáshoz kapcso­lódó minden adókikerülési kockázat fel­mérhető legyen. E célból az irányelv az adóhatóságok közötti automatikus in­formációcsere meglévő – a 2011/16/EU irányelvben meghatározott – uniós kere­tének alkalmazását irányozza elő. Mivel az adóhatóságok egy már létező kom­munikációs hálózatot fognak használni, a végrehajtás költségei mérsékelhetők. Az irányelv a pénzügyi évet követően 12 hónapos határidőt biztosít a jelentés be­nyújtására, további három hónapot pe­dig az automatikus információcserére.

Az irányelv tanácsi elfogadását meg­előzi az Európai Parlament vélemény­nyilvánítása és a nemzeti parlamentek fenntartásainak visszavonása.

Az adókikerülés elleni csomag többi részével kapcsolatos munka részeként várhatóan 2016. május 25-én születik megállapodás a leggyakoribb adókike­rülési módszerek némelyike elleni fellé­pésről.

Az Európai Bizottság adókikerülés elleni javaslatcsomagjáról további in­formációk érhetők el angol, német és francia nyelven a http://ec.europa.eu/ taxation_customs/taxation/company_ tax/anti_tax_avoidance/index_en.htm oldalon.

Tanácsi következtetések a társasági adózás magatartási kódexéről

A 2016. március 8-i ECOFIN-ülésen a Tanács következtetéseket fogadott el az 1997 decemberében jóváhagyott, a vál­lalkozások adózására vonatkozó maga­tartási kódexről, illetve az 1998 márciu­sában létrejött, a magatartási kódexszel foglalkozó csoport jövőjéről. A csoport feladata, hogy értékelje a kódex alkal­mazási körébe tartozó adóintézkedése­ket, valamint felügyelje a szóban forgó intézkedésekkel kapcsolatos információ­nyújtást.

A Tanács szerint a hatékonyság növe­lése érdekében a csoport szervezését és munkamódszereit korszerűbbé kell ten­ni. Támogatják a csoport munkájának nagyobb politikai láthatóságát, a nyilvá­nosság hatékony tájékoztatását. Az át­láthatóság érdekében javasolják, hogy a csoport elnöke rendszeresen tegyen szóbeli jelentést az ECOFIN Tanácsá­nak, és szorgalmazza, hogy a nyilvános­ságra hozható dokumentumokat tegyék elérhetővé.

A Tanács felkérte a magas szintű adóügyi munkacsoportot, hogy 2017- ben tekintse át az új irányítást, átlát­hatóságot és munkamódszereket, és különösen azt, hogyan hat mindez a döntéshozatali eljárás hatékonyságára. Felülvizsgálják a csoport megbízatásá­val kapcsolatos kérdést, a megbízatás bővítése és a kritériumok naprakésszé tétele érdekében.