EU-HÍREK

/ Szakma 2016. februári lapszám

Európai bizottsági javaslat a társaságiadó-kikerülés kezelésére

Az Európai Bizottság (Bizottság) 2016. január 28-án terjesztette elő javaslatait, amelyek az OECD által tavaly ősszel ki­dolgozott globális standardok alapján kí­vánják a társasági adó kikerülését uniós szinten összehangolva kezelni.

A javaslatcsomag az unión belüli méltányos, hatékony és növekedésba­rát adózásért folytatott kampány része. Az adókikerülés elleni csomag felszó­lítja a tagállamokat, hogy határozottab­ban és összehangoltabban lépjenek fel azon vállalatok ellen, amelyek a rájuk eső méltányos adófizetési kötelezett­ség kikerülésére törekszenek, valamint hajtsák végre az adóalap-erózió és nye­reségátcsoportosítás elleni nemzetközi standardokat.

A csomag jogilag kötelező erejű intéz­kedéseket javasol a vállalatok leggyako­ribb adókikerülési módszereinek felszá­molása érdekében, valamint ajánlást fogalmaz meg a tagállamoknak az adó­egyezményekkel kapcsolatos visszaélé­sek megelőzéséről. Javaslattal él az unió területén működő multinacionális válla­latokkal kapcsolatos adóügyi információk megosztásáról. Ezen túlmenően fel­lépést sürget a jó adóügyi kormányzás nemzetközi előmozdítása érdekében, és új uniós eljárást kíván bevezetni a sza­bályokat be nem tartó harmadik orszá­gok jegyzékbe vételére.

A Bizottság reményei szerint ezen in­tézkedések együttesen megakadályoz­zák az agresszív adótervezést, fokozzák a tagállamok közötti átláthatóságot, és tisztességesebb versenyt biztosítanak az egységes piac minden üzleti szereplője számára.

A csomag konkrét javaslatokkal segíti a tagállamokat a társasági adózás alap­elvének – vagyis, hogy a vállalatoknak nyereségük keletkezésének helyén kell adót fizetniük – érvényesítésében. A Bi­zottság egy jogilag kötelező erejű intéz­kedéseket magában foglaló adókikerülés elleni irányelvet javasol, amely kezelné a társasági adó kikerülésének néhány legjellemzőbb módszerét. Az adó­egyezményekkel kapcsolatos bizottsági ajánlás tanácsokat fogalmaz meg a tag­államok számára az adóegyezmények­kel kapcsolatos visszaélésekkel szem­beni védekezés legjobb, uniós joggal összeegyeztethető módjairól.

A csomag másik célja a vállalatok ál­tal fizetett adók átláthatóságának javí­tása a közigazgatási együttműködési irányelv felülvizsgálata révén. A java­solt szabályok értelmében az egyes or­szágok nemzeti hatóságai megosztják egymással a multinacionális vállalatok tevékenységével kapcsolatos adóügyi információkat. Így valamennyi tagállam rendelkezni fog az adókikerülési kocká­zatok észleléséhez és adóügyi ellenőr­zéseik célzottabb lefolytatásához szük­séges kulcsfontosságú információkkal.

A Bizottság vizsgálja az országon­kénti nyilvános jelentéstétel kérdését is, amellyel kapcsolatban jelenleg hatás­vizsgálat készül, a kapcsolódó kezde­ményezésnek kora tavaszra kellene el­készülnie.

Mivel az adókikerülés és a káros adó­verseny globális probléma, megelőzésük érdekében az unió határain túlnyúló lé­péseket kell tenni: a fejlődő országokat is be kell vonni a nemzetközi jó adó­ügyi kormányzási hálózatba. A csomag­ban szereplő, az eredményes adóztatás közös külügyi stratégiájáról szóló közle­mény célja a nemzetközi partnerekkel folytatott együttműködés erősítése, az uniós intézkedések javítása, valamint közös megközelítés kialakítása az adóki­kerüléssel kapcsolatos külső fenyegeté­sek vonatkozásában. A csomagban egy bevezető közlemény és egy bizottsági szolgálati munkadokumentum is helyet kapott – ezek ismertetik az egyes intéz­kedések politikai és gazdasági indokait, valamint az adókikerülés elleni átfogó bizottsági menetrendet. A csomagot kí­sérő tanulmány az agresszív adótervezés kapcsán a vállalatok főbb adókikerülési módszereit vizsgálja.

A Bizottság a csomagban szereplő két jogalkotási javaslatot konzultáció céljá­ból az Európai Parlament, majd jóvá­hagyás céljából a Tanács elé terjeszti. A Tanácsnak és a Parlamentnek továb­bá jóvá kell hagynia, a tagállamoknak pedig adóegyezményeik felülvizsgálata során követniük kell az adóegyezmé­nyekkel kapcsolatos ajánlást is. A tag­államoknak ezenkívül hivatalosan meg kell egyezniük az új külügyi stratégiáról, és el kell dönteniük, hogy az Európai Parlament általi jóváhagyást követően miként lehet azt a leggyorsabban átül­tetni a gyakorlatba.

A Bizottság a társaságiadó-kikerülés kezelésére irányuló cselekvési tervének közzétételét megelőzően első lépés­ként az adózási átláthatóságra vonat­kozó csomagját terjesztette elő. Ennek egyik központi eleme volt a feltételes adómegállapításokra vonatkozó auto­matikus információcseréről szóló javas­lat, amelyet a tagállamok már el is fogad­tak. Második lépésként méltányosabb és hatékonyabb uniós társasági adózást célzó cselekvési tervet tettek közzé.

A Bizottság 2016-ban is folytatni fogja a társasági adózás reformját célzó kam­pányát, többek között a közös konszo­lidált társaságiadó-alap újbóli bevezeté­sére irányuló javaslatával.