ELŐSZÓ

/ SZAKma 2016. decemberi lapszám

SZÁMVETÉS

Hosszú és tartalmas volt ez az év. Mindennél jobban jellemzi, hogy még a nyomdába adás napján is dolgoztak szerzőink, hogy a „Versenyképességi adócsomag” részleteiről is – a SZAKma hagyományaihoz híven – első kézből kap­hassanak információkat olvasóink.

Az emberek, vállalkozók rendszerint nem szoktak örülni annak, ha az adórend­szer túl sokszor változik. Azért ugyanak­kor vélhetően kevesen emelik majd fel a szavukat, hogy a kormányzat több hul­lámban módosította az adótörvényeket. A változások ugyanis – talán csak a jöve­déki szabályozást leszámítva, amelynek ismertetése mostani lapszámunkban vé­get ér – szinte minden esetben az egyén és a vállalkozások életének könnyítését, (köz)terheik és adminisztrációjuk csök­kentését célozták. Az adókulcsok csök­kennek, a társasági adót tekintve Magyar­ország európa egyik legversenyképesebb elvonási szintjét kínáló ország lesz, az áfá­ban pedig kibővül a kisebb kulccsal adó­zó alapvető élelmiszerek köre, kedvez­ményes kulcsot kap a vendéglátás és az internethasználat is. A kisvállalkozók szá­mára valóban érdemi adó- és adminiszt­rációs könnyebbséget jelent majd a kiva, a legkisebbeknek pedig a továbbnyújtóz­kodás lehetőségét adja meg a duplájára emelt kata-értékhatár.

Nem tagadom, jó volt olvasni novem­beri számunkban, hogy olyan vállalatok illetékesei szerint, mint a Mol, már érez­hető az adóhatóság ügyfélbarátabbá té­tele: a cégeket egyre inkább partnerként, semmint potenciális ellenségként kezeli a NAV. A magánszemélyek 2017-től ta­pasztalhatják majd meg, mit is jelent az ügyfélbarát adóhatóság: akkor, amikor többségünk válláról leveszi az adóbeval­lás terhét a NAV. Van még mit tenni: Ma­gyarországon évi 277 órát vesz igénybe az adózással kapcsolatos ügyek intézése egy vállalatnak, eközben Ausztriában csak 131 órát kell ezzel vesződnie a cégeknek. A gyeplő részleges elengedésének felté­tele ugyanakkor, hogy mindinkább jog­követő gyakorlatra szorítsunk mindenkit: ezért terjesztjük ki az online pénztárgé­pek rendszerét és vezetjük be hamarosan az online számlázás rendszerét – miként arról évzáró, évértékelő interjúnkban Var­ga Mihály nemzetgazdasági miniszter is beszél.

Hosszú és tartalmas volt az év a számvi­teli szakembereknek, hiszen célegyenes­be fordult az IFRS-átállás, jövőre már több mint 120 cég csak nemzetközi számvitel alapján készíti el üzleti jelentéseit. A fo­lyamatban érezhető, hogy a cégek nem szívesen engedik el annak a lehetőségét, hogy korábban lényegében minden kér­désükre alapelvnek számító választ kap­tak az NGM-től, amely most – az IFRS-ek alapelveivel összhangban – a cégek és pénzügyi szakértőik komolyabb felelős­ségvállalására hívja fel a figyelmet.

A felelősségvállalás tekintetében nem lehet panasza a Magyar Könyvvizsgálói Kamara tagságának: az alig egy éve megválasztott új elnökség és a szakbizottsá­gok rengeteg munkát beleölve aktualizál­ják a szabályzataikat, fórumot igyekeznek teremteni valamennyi alulról jövő kez­deményezésnek, amely a kamarai tag könyvvizsgálók munkájának hatékonyabb ellátását segíti. Mostani számunkban a könyvvizsgálat etikai követelményeiről, a számviteli politika könyvvizsgálói szem­üvegen keresztüli értékeléséről olvashat­nak. Emellett pedig az új könyvvizsgálói jelentésekről is elsőként közlünk össze­foglalót.

Hosszú és tartalmas éven van túl a szer­kesztőbizottság is. Év közben megújult a testület, új elnöke van a szerkesztőbizott­ságnak, Izer Norbert személyében, jó né­hány szakember – Pankucsi Zoltán, Mik­lós László, dr. Varga Árpád – a jövőben csak szerzőként segíti a lapot, nekik kö­szönjük az elmúlt évek odaadó munkáját. Eközben örülünk, hogy év közben meg­született az első SZAKma-kisbaba is – év végén örömmel köszöntjük a szerkesztő­bizottság aktív munkájába visszakapcso­lódó Palotai Kingát is.

Feladat, munka lesz elég az új évben is. 2017-ben a SZAKma megújul, reményeink szerint még aktuálisabb, kérdéseikre több irányból választ kereső lapot adhatunk majd a kezükbe úgy, hogy a megszokott szakmaiságból semmit nem engedünk.

Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk!