EU HÍREK

/ 2024. áprilisi lapszám

Megállapodás az uniós társasági jog területén igénybe vehető digitális eszközök használatának kiterjesztéséről

A Tanács és a Parlament 2024. március 13-án ideiglenes megállapodásra jutott  a társasági jog területén igénybe vehető digitális eszközök és folyamatok használatának további kiterjesztését és korszerűsítését célzó, módosító irányelvről.

Az új szabályok célja, hogy a cégnyilvántartásokban szereplő cégadatok pontosak, megbízhatóak és naprakészek legyenek, azáltal, hogy az üzleti nyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszeren (BRIS) keresztül uniós szinten több információ válik nyilvánosan elérhetővé a gazdasági társaságokról. A javaslat csökkenti a bürokratikus terheket azokban az esetekben, amikor a gazdasági társaságok határokon átnyúló helyzetekben vesznek igénybe cégnyilvántartásokból származó cégadatokat. A javaslat egyrészt megszüntet például olyan alaki követelményeket, mint a társasági okiratok esetében az „apostille” (nemzetközi felülhitelesítés), egy egységes digitális sablon (digitális uniós meghatalmazás) bevezetésével, másrészt az egyszeri adatszolgáltatás elvének alkalmazására ösztönöz abban az esetben, ha egy gazdasági társaság egy másik tagállamban hoz létre leányvállalatot vagy fióktelepet. A javaslat bevezeti továbbá a határokon átnyúló helyzetekben alkalmazandó többnyelvű uniós cégbizonyítványt.

 

Az ideiglenes megállapodás tartalmazza a javaslat főbb célkitűzéseit, ugyanakkor javításokat vezet be egyes eljárások egyszerűsítése, valamint a gazdasági társaságok és a nemzeti hatóságok adminisztratív terheinek csökkentése érdekében.

Az irányelv a társasági jog területén igénybe vehető digitális eszközök és folyamatok használatáról szóló 2019. évi irányelvet is naprakésszé teszi és kiegészíti. 

A társasági jog területén igénybe vehető digitális eszközök és folyamatok használatáról szóló irányelv-javaslat végső kompromisszumos szövege angol nyelven érhető el a https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7966-2024-INIT/en/pdf honlapon.