EU HÍREK

/ 2024. szeptemberi lapszám

Az európai uniós ügyekért felelős miniszterek informális találkozója Budapesten

A magyar elnökség szervezésében 2024. szeptember 2–3. között Budapesten került sor az európai uniós ügyekért felelős miniszterek informális találkozójára. A megbeszélések középpontjában két elnökségi prioritás, az Európai Unió versenyképességének növelése és a demográfiai kihívások kezelése állt.

Az európai versenyképesség javítása és a jogállamiság tiszteletben tartása – mint összetett és átfogó célok – összehangolt megközelítést igényelnek. Az európai ügyekért felelős miniszterek informális találkozójának egyik sarokköve volt, hogy feltárja a két alapelv közötti szinergiákat a 2024–2029-es Stratégiai Menetrenddel összhangban. A tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy a jogalkotás minőségének javításán keresztül a jogállamiság egyik alapvető aspektusának fejlesztéséhez járulunk hozzá.

Az állam- és kormányfők a 2024. júniusi Európai Tanács következtetéseiben kijelölték egy új Európai Versenyképességi Megállapodás szükségességét, és azonosították azokat a szakpolitikai kezdeményezéseket és lépéseket, amelyekkel az év végéig foglalkozni szükséges. Az európai uniós ügyekért felelős miniszterek a korábbi munkára építve az Unió versenyképessége szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró területekről és az azokban történő előrelépés lehetőségeiről egyeztettek.

A zöld és digitális átállás mellett Európa a demográfiai változások jelentette, harmadik átmenettel is szembesül, amely hatással van a gazdaságra és a versenyképességre is. Ahogy arra a 2024 áprilisában közzétett Letta-jelentés is rávilágított, globális demográfiai és gazdasági változás tanúi vagyunk, amelyben az Európai Uniónak is népességcsökkenéssel és a társadalom elöregedésével kell szembenéznie. A magyar elnökség átfogó prioritása a hármas átmenet jelentette kihívások és azok Európa versenyképességére gyakorolt hatásának kezelése. 

A magyar elnökséggel kapcsolatban további hírek, információk a soros magyar elnökség hivatalos honlapján érhetőek el: https://hungarian-presidency.consilium.europa.eu/hu/