HÍREK

/ 2024. szeptemberi lapszám

Érkeznek az adószámla-értesítők, több mint 800 ezren tartoznak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) júniustól folyamatosan küldi az adószámla-értesítőket a magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek. Az értesítők megoszlanak: több mint 800 ezren tartoznak, és mintegy 770 ezer magánszemélynek van túlfizetése.

Érdemes tudatosan intézni az adóügyeket: mielőbb rendezni a tartozást, illetve intézkedni akkor is, ha az adószámlán túlfizetés van – tanácsolja az adóhivatal. A tartozás ugyanis folyamatosan nő, a rendezetlen összeghez késedelmi pótlék is járul, a túlfizetést pedig az elévülés után már nem lehet visszaigényelni. Akik elektronikusan tartják a kapcsolatot a NAV-val, azok tárhelyükön, akik pedig papíralapon, azok a postaládájukban kereshetik az adószámla egyenlegéről szóló dokumentumot.

A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, igényelhet-e vissza, illetve 2023-ra keletkezett-e pótléka. Az aktuális egyenleg egyébként a NAV Ügyfélportálján, illetve a NAV-Mobil applikációban is megtekinthető, az év bármely napján. Adószámla-értesítőt csak az kap, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van.