Mentőből karnevál

/ 2023. július-augusztusi lapszám

Mi lesz abból, ha egy mentő egyesü­letnek nincs pénze? Na nem a maiak­nak, hanem az 1905-ös debreceninek. Először persze bizottságot alapítottak, de utána gyorsan megrendezték a vi­rág kocsi-korzót, amelynek bevételét egy mentőkocsi vásárlására szánták. A 23 kocsiból álló menet a Simonyi úton haladt, ahová csak jeggyel lehetett be­jutni. A kocsikat a nézők virágesővel üdvözölték. Az első díjat Debrecen vá­ros fogatának adták, a bakon a város színeit viselő hajtó és hajdú ült, a dí­szítés kék búzavirág és sárga akác. A legnagyobb tapsot a felvonuló mentő­kocsi kapta. A summás bevétel 1600 korona volt.

 

Ez után egészen 1966-ig kellett várni, hogy Debreceni Virágkarnevál legyen a kezdeti pénztelenségből. Az idén 56 éves karneválon augusztus 14-től 20- ig programözön várja a nézőket, 1200 hazai táncos­sal, 400 kül­földi karneváli felvonulóval és több millió vi­rággal. A ren­dezvény hely­színe a debre­ceni Nagyerdő, ahol igazi fesz­tiváli hangulat­tal várják a lá­togatókat. A csúcspont Magyarország nemzeti és állami ünnepe, augusztus 20. A karneválon felvonuló virágko­csik a vállalkozók saját munkái, min­den évben hagyományosan a Szent Ko­rona a nyitó kocsi.

Az idén másodszor is megrendezik az ingyenesen látogatható BOTANICA Expót, virág- és kertészeti kiállítást és vásárt. A rendezvényt a Varázslatos Ma­gyarország legszebb, díjnyertes termé­szetfotóinak válogatásából készült fo­tókiállítás színesíti.

A Galiba Gyermekfesztivál számta­lan programmal várja a családokat az ország egyetlen állandó vidámparkjá­ban. A Lúdas Matyi-ihlette debreceni fesztivál idén egy izgalmas időutazásra hívja a látogatókat, a gyerekek vissza­utazhatnak a dínók világába, láthatják, miként küzdöttek a viking harcosok és a középkori katonák, és megnézhetik magukat, hogyan fognak kinézni 20- 30 év múlva.

A karneváli héten színes programok­kal, koncertekkel, színházi előadások­kal is várják a látogatókat.