HÍREK

/ 2024. márciusi lapszám
HÍREK

Elkészültek az első áfabevallások az eÁFA-rendszerben

Az eÁFA-rendszerben 2024. február 1. óta benyújtható az áfabevallás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Az indulást követő első bevallási időszakban, 2024. január hónapra vonatkozóan összesen 962 db bevallást nyújtottak be a felhasználók az eÁFA-rendszeren keresztül, amelyből a webes felületen 941 db, a gépi interfészen (M2M) keresztül 21 db bevallás érkezett be, és a rendszert használók köre folyamatosan bővül. Az eÁFA-rendszer használata nem kötelező, az áfabevallás benyújtható a korábbi módon, az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) segítségével is.

Az áfabevallások elkészítését támogató eÁFA-rendszer egy szolgáltatáscsomag, amely az adózók gazdasági eseményeinek elemi tranzakcióiról a NAV-hoz beérkezett adatszolgáltatásokra épül. Az eÁFA lehetővé teszi az áfakötelezettség pontos teljesítését, csökkenti az adminisztrációt, és kiszolgálja az adózói ügyviteli rendszerek adatigényét. Az áfabevallások összeállításának új megközelítésével egyszerűsödik a vállalkozások, könyvelők számára a kötelezettségek jogszerű teljesítése. A figyelmeztető üzenetek pontosabb adatokat eredményeznek, melyeknek köszönhetően akár az adóellenőrzések is kiválthatók.

Az eÁFA-rendszerben benyújtott bevallás a fejlesztés újabb mérföldkövének elkészültét követően, 2024. július 1-jétől lesz az elektronikus felületen is önellenőrizhető.