Farkasné Gondos Krisztina – Dr. Futó Gábor - Társadalombiztosítás 2024

/ 2024. júniusi lapszám

VEZINFÓ Kft., 2024.

 

2020. július 1-jén lépett hatályba az új társadalombiztosítási törvény [2019. évi CXXII. törvény (Tbj. új)], ezzel egyidejűleg hatályát vesztette a régi, a 1997. évi LXXX. törvény, és a végrehajtásáról szóló 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelet (Tbj. (régi). 2020. július 1-jével tehát a társadalombiztosítási szabályok több tekintetben is érdemben megváltoztak. Jelen kiadvány ismerteti az azóta életbe lépett módosításokat és a 2024. január 1-jén életbe lépett változásokat, újdonságokat is.

A szakkönyv első két, nagyobb terjedelmű része a biztosítási kötelezettséggel, a biztosítottak járulékfizetésével, az ehhez kapcsolódó bejelentési, nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekkel foglalkozik, és bemutatja a szociális hozzájárulási adóra vonatkozó szabályokat, valamint az ezzel szemben érvényesíthető egyes adókedvezményeket.

A kiadvány harmadik és negyedik része az egyes pénzbeli ellátásokat és a családtámogatási ellátásokat tárgyalja.

Jelen szakkönyv célja, hogy segítsen eligazodni az új rendelkezések között és hasznos tanácsokkal szolgáljon a társadalombiztosítási ellátások igénylésével, igénybevételével kapcsolatban.