EU HÍREK

/ 2024. július-augusztusi lapszám

Magyar uniós elnökség

2024. július 1-jével kezdetét vette a magyar uniós elnökségi félév. A 27 tagállam félévente váltja egymást az Európai Unió Tanácsának elnökségében. 2024. július 1. és 2024. december 31. között Magyarország második alkalommal tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét.

Az elnökséget betöltő ország vezeti a Tanács munkáját, illetve képviseli az összes tagállamot a más uniós intézményekkel folytatott tárgyalásokon. A Tanács tárgyalja az Európai Bizottság által javasolt jogszabályokat, és a döntések gyakran az Európai Parlamenttel folytatott további tárgyalásokat követően születnek. A Tanács az EU-tagállamok minisztereiből áll.

Az elnökséget betöltő ország üléseket szervez és bonyolít le, valamint képviseli a Tanácsot a többi uniós intézményhez fűződő kapcsolatokban.

A magyar elnökség programja hét prioritás köré épül: új versenyképességi megállapodás elfogadása, az európai védelmi politika megerősítése, következetes és érdemeken alapuló bővítéspolitika, az illegális migráció megfékezése, a kohéziós politika jövőjének kialakítása, gazdaközpontú uniós agrárpolitika, és a demográfiai kihívások kezelése.

A magyar elnökség hivatalos honlapján további hírek, információk érhetőek el: https://hungarian-presidency.consilium.europa.eu/hu/