EU HÍREK

/ 2024. májusi lapszám

Uniós irányelv a közvetett jegyzési láncokról

Az Európai Unió Tanácsa 2024. március 26-án irányelvet fogadott el, amely a bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló irányelvet (BRRD) és az Egységes Szanálási Mechanizmusról szóló rendeletet (SRMR) módosítja, célja pedig a „belső MREL” bankszanálási csoportokban való kezelésére vonatkozó célzott arányossági követelmények bevezetése.

A jegyzésilánc-irányelv a felszámolandó szervezetek fogalmát és körét, valamint a „belső MREL” összevont alapú kezelésének alkalmazására vonatkozó feltételeket határozza meg.

A BRRD az Unióban letelepedett bankok és más hitelintézetek számára írja elő, hogy megfeleljenek a szavatolótőkére és a leírható, illetve átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelménynek (MREL) annak érdekében, hogy biztosítsák a hitelezői feltőkésítés hatékony és hiteles alkalmazását. A MREL-nek való meg nem felelés negatív hatással járhat az intézetek veszteségviselő és feltőkésítési képességére, végső soron pedig a szanálás általános hatékonyságára.

Ha egy bankcsoporton belül a MREL-instrumentum kibocsátója valamely leányvállalat, amelynek anyavállalata közvetlenül vagy közvetve jegyzi azt, akkor „belső MREL”-ről van szó. A közbenső leányvállalatnak le kell vonnia a belső MREL-állományát a szavatolótőkéjéből annak érdekében, hogy biztosítsa a MREL-instrumentumok integritását és veszteségviselő képességét. Az új szabályok lehetővé teszik a szanálási hatóságok számára azt, hogy bizonyos feltételek mellett összevont alapon állapítsák meg a belső MREL-t, illetve a felszámolandó szervezetek esetében egyedi MREL-kezelést vezetnek be. Ennek alapján – főszabályként – a felszámolandó szervezetek számára nem lesz kötelező a MREL-követelménynek való megfelelés, kivéve, ha a szanálási hatóság eseti alapon, a pénzügyi stabilitás védelme érdekében másként nem határoz.

A BRRD-t és az SRMR-t módosító irányelvről, valamint a Bankunióról további információk érhetőek el a https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/banking-union/ honlapon keresztül.