EU HÍREK

/ 2024. májusi lapszám
EU HÍREK

Épületek energiahatékonysági irányelve

2024. április 12-én véglegesen elfogadták az épületek energiahatékonyságáról szóló megerősített irányelvet, amely keretet biztosít a tagállamok számára ahhoz, hogy Unió-szerte csökkentsék az épületek kibocsátását és energiafelhasználását, a nemzeti sajátosságok figyelembevételével.

A tagállamok saját nemzeti ütemtervet fogadnak el, amely szerint 2030-ig 16 százalékkal, 2035-re pedig 20–22 százalékkal csökkentik a lakóépületek átlagos primerenergia-felhasználását. A nem lakáscélú épületek esetében 2030-ra a legrosszabbul teljesítő épületek 16 százalékát, 2033-ra pedig 26 százalékukat kell felújítaniuk.

A felülvizsgált irányelv értelmében a „kibocsátásmentesség” az új épületek esetében normává válik. Minden új lakó- és nem lakóépületnek klímasemlegesnek kell lennie a fosszilis tüzelőanyagok terén: ez a szabály 2028. január 1-jétől lép érvénybe a köztulajdonban lévő épületek esetében, 2030. január 1-jétől pedig az összes többi új épület esetében, leszámítva a speciális kivételeket. A megerősített irányelv új rendelkezéseket tartalmaz az épületek fűtésére használt fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére és a napenergiát hasznosító létesítmények telepítésének fellendítésére vonatkozóan, figyelembe véve a nemzeti körülményeket. A tagállamoknak biztosítaniuk kell továbbá, hogy az új épületek készek legyenek napenergia-berendezés telepítésére. 2025. január 1-jétől nem adható támogatás a fosszilis tüzelőanyaggal működő különálló kazánok telepítéséhez. Az irányelv a fenntartható mobilitás szélesebb körű elterjedését is segíti majd az előzetes kábellefektetésre, az elektromos járművek töltőpontjaira és a kerékpárparkolókra vonatkozó rendelkezéseinek köszönhetően.

A felújítások jobb tervezése, valamint a technikai és pénzügyi támogatás kulcsfontosságú lesz a felülvizsgált irányelv által előirányzott épületkorszerűsítési program Unió-szerte történő elindításához.  

Az épületek energiahatékonyságáról szóló, felülvizsgált irányelvvel kapcsolatos kérdések és válaszok elérhetőek a https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/qanda_24_1966 holnapon keresztül.