EU HÍREK

/ 2023. szeptemberi lapszám
EU HÍREK

Uniós megállapodás a piaci adatok átláthatóságának megerősítéséről

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament 2023. jú­nius 29-én ideiglenes megálla­podásra jutott az uniós kereskedési sza­bályok módosításairól, amelyek célja az uniós tőkepiacok globális versenyképes­ségének növelése, valamint könnyebb hozzáférés biztosítása a pénzügyi esz­közökbe történő befektetéshez szüksé­ges piaci adatokhoz.

A befektetési szolgáltatási tevékenysé­geket és a pénzügyi piaci tevékenysége­ket az EU-ban szabályozó jogszabályok – a pénzügyi eszközök piacairól szóló ren­delet (MiFIR-rendelet), valamint a pénz­ügyi eszközök piacairól szóló második irányelv (MiFID II.) – felülvizsgálata a tőkepiacok átláthatóságának fokozását, a versenyképesség javítását és az egyenlő versenyfeltételek biztosítását szolgálja, illetve a befektetők helyzetét erősíti első­sorban azáltal, hogy könnyebben hozzáférhetővé teszi számukra az uniós szintű, konszolidált piaci adatokat. A felülvizsgálat értelmében uniós szintű „összesítettadat-szolgál­tatás”, vagyis központo­sított adatfolyamok jönnek létre, amelyek az EU-ban pénzügyi eszközökkel keres­kedő platformok piaci adatait tartalmaz­zák, könnyebb hozzáférést biztosítva az olyan kulcsfontosságú információkhoz, mint az eszközök ára, valamint az ügyle­tek volumene és időpontja.

Az elért megállapodás alapján általá­nos tilalom vonatkozik a megbízások to­vábbításával kapcsolatos ellentételezésekre (payment for order flow, PFOF), azaz arra a gya­korlatra, hogy a brókerek pénzt kapnak azért, ha az ügyfelektől kapott megbí­zásaikat bizonyos kereske­dési platformokra irányít­ják. Ezen felül megállapo­dás született a származtatott áruügyletekkel kapcsolatban javasolt módosításokról is.

A tőkepiaci unióról további információ érhető el a https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/capital-markets-union/ honlapon.