EU HÍREK

/ 2023. januári lapszám

Uniós megállapodás a globális minimumadóról

Az uniós tagállamok 2022. december 12- én elvi megállapodásra jutottak az OECD nemzetközi adóügyi reformjának 2. pil­léreként ismert minimumadó-összetevő európai szintű bevezetéséről.

Az irányelvjavaslat minimális tényleges adó­kulcsot vezet be a nagy multinacionális vállalat­csoportokra. A javaslat közös szabályokat tar­talmaz azzal kapcsolatban, hogy miként kell ki­számítani a 15 százalékos tényleges adókulcsot annak érdekében, hogy azt uniószerte megfele­lően és következetesen alkalmazzák. A szabá­lyok az EU-ban működő multinacionális válla­latcsoportokra és nagy árbevételű belföldi cso­portokra vonatkoznak, amelyek együttes pénz­ügyi bevétele meghaladja az évi 750 millió eurót. Minden olyan belföldi és nemzetközi nagy csoportra kiterjednek majd, amelynek anyavál­lalata vagy leányvállalata valamely uniós tagál­lamban található. Ha a leányvállalat székhelye szerinti ország nem írja elő a minimális tényle­ges adókulcsot, az anyavállalat tagállama „kiegészítő” adót alkalmazhat.

A tagállamoknak 2023. december 31-ig kell át­ültetniük az új szabályokat a nemzeti jogukba.

Az Unióban a multinacionális vállalatcsopor­tokra és a nagy volumenű belföldi vállalatcsopor­tokra vonatkozó globális minimum-adószint biz­tosításáról szóló irányelv a Tanács honlapján ke­resztül érhető el a https://www.consilium.europa.eu/ oldalon keresztül.