Adózás Európában – VIII. Nemzetközi Adókonferencia

/ SZAKma 2014. júniusi lapszám

A konferencia elérte nem titkolt célját, a kis- és közepes vállalkozások adózási, számviteli, ellenőrzési és finanszírozási kérdéseiről két napon keresztül (június 5-6-án) tanácskoztak Európa, sőt Ázsia országainak szakemberei, elősegítve a szakmai kapcsolatok építését is.

Dr. Herich György (elnök, Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete) szerint Magyarországon a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára az adóterhelésnél nagyobb gondot jelent az adminisztráció. A kkv-k szerepe világszerte, így az Európai Unióban is fontos a foglalkoztatás javításában, a területfejlesztési célok megvalósításában, a nemzeti és a költségvetési érdekek érvényesítésében. A legnagyobb vállalkozói rétegről van szó, többnyire belföldi piacra termelnek, élőmunka-igényes ágazatokban.

Pankucsi Zoltán (adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium) is egyetért az adminisztrációs terhek csökkentésével. A célok között szerepel a kkv-k munkahelyteremtő beruházásainak támogatása, a foglalkoztatást és a beruházást ösztönző elemek bővítése is. Előadásában a kkv-k fejlődését elősegítő adópolitika fontosságát hangsúlyozta. Segítésük a magyar gazdaságban betöltött kimagasló szerepük miatt (a vállalkozások több mint 98 százaléka) elemi érdeke az országnak, az alkalmazottak majdnem kétharmadának ad munkát ez a szektor. Az adórendszerben már most is számos kedvezményt kapnak, többféle adónem közül választhatnak. Az elmaradott térségek fejlesztését, a foglalkoztatás regionális különbségeinek mérséklését kiegészítő támogatásokkal segítik. A pályázati program keretében 2013-ban 13 milliárd forint keretösszeg felhasználása több mint 1100 kkv-nál 6500 új munkahely létesítéséhez járult hozzá. A 2013. január 1-je óta bevezetett kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) népszerűségnek örvend a szolgáltatásnyújtásra specializálódott, illetve az alacsony költséghányadú vállalkozások közében.

Dr. Lukács János (elnök, Magyar Könyvvizsgálói Kamara) a kkv-k könyvvizsgálatának sajátosságairól tartott előadást.

Az előadások témái között szerepelt még a változáskezelés az európai kkv-k gyakorlatában, a családi vállalkozások kihívásai, a magyar kkv-kutatások eredményei, exporttámogatás a hazai kkv-szektornak, jogszabályi háttér, könyvelés, a nemzetgazdasági környezet, adminisztrációs, adótanácsadási, jövedelemadózási és ellenőrzési sajátosságok.

Idén a hagyományoktól eltérően a MOKLASZ az EFAA-val (European Federation of Accountants and Auditors for SMEs) közösen szervezte a konferenciát, szakmai támogatók: PENTA UNIÓ Oktatási Centrum, Magyar Könyvvizsgálói Kamara, Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete, Magyar Közgazdasági Társaság, Penta Akadémia Alapítvány.