A könyvelők 12%-a kihullott a továbbképzési rostán

Azok a könyvelők, akik nem tartják naprakészen a tudásukat, elveszítik az engedélyüket. Az NGM szigorú őre a pénzügyi beszámolásnak. Majd hétezer könyvelő engedélyét vonták vissza – erről kérdeztük Pankucsi Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkárát.

Úgy tudjuk, hogy lezárult a könyvelői továbbképzés ellenőrzése. Mik a tapasztalatok?

A továbbképzés majd 55 ezer könyvelőt érintett. A mérleg, amelyet most a vizsgálat alapján munkatársaimmal mi készítettünk: a könyvelők döntő többsége komolyan vette a továbbképzési kötelezettséget, elfogadta, hogy ez a minőségi munka alapkövetelménye. Sajnos hétezer könyvelő nem teljesítette a továbbképzést, az ő engedélyüket visszavontuk.

 Mit vizsgáltak?

Azt vizsgáltuk, hogy a mérlegképes könyvelők eleget tesznek-e a továbbképzési követelményeknek. A 10 millió forintos éves árbevételt elérő cégeknél a könyvelést csak megfelelő szakképesítéssel rendelkező könyvelő végezheti, aki szerepel az NGM nyilvántartásában. A nyilvántartásban maradás egyik feltétele, hogy tudásukat folyamatosan naprakészen tartsák, éves továbbképzéseken. Azok, akik elmulasztják a továbbképzést, elveszítik az engedélyüket.  

A könyvelők több mint 10%-a kiesik? Nem fog ez zavarokat okozni?

 Nem, inkább gazdaságfehérítő hatása van. A könyvelők szerepe azért kiemelt a gazdaságban, mert az önadózás rendszerét ők működtetik. Ha e szakma képviselői magas szakmai színvonalon végzik a munkájukat, akkor az adórendszer is jól működik.  Az NGM pedig a pénzügyi és költségvetési fegyelem őreként köteles gondoskodni arról, hogy csak olyan könyvelők dolgozhassanak a cégekkel, akik megfelelő és naprakész ismeretekkel rendelkeznek. Kénytelenek vagyunk a lehető legszigorúbban fellépni azokkal a könyvelőkkel szemben, akik nem teljesítik továbbképzési kötelezettségüket. Ne felejtsük el, hogy a felkészületlen, képzetlen könyvelők ügyfeleiknek, a vállalkozásoknak okozhatják a legnagyobb kárt. Hiszen a bevallások időben való elküldése, az adójogszabályok naprakész ismerete elengedhetetlen feltétele egy vállalkozás szabályszerű működésének.

 Mi a jövő? Tervez-e más hasonló piactisztító lépéseket?

 A vizsgálati eredmények tapasztalataiból kiindulva a felügyeleti rendszert érintő további szigorítások is felmerültek. A cél az, hogy a könyvelői szakma felkészült legyen, és a lehető leghatékonyabban segítse a vállalkozásokat adókötelezettségeik maradéktalan teljesítése során. Nem kérdés, ha egy könyvelő vagy adótanácsadó jártas az adójogban és a számvitelben, az, az adómorál javulása mellett az államkassza bevételi oldalára is jótékony hatással van.