Az IFRS nagy kihívás - Interjú dr. Gulácsi Gáborral

/ SZAKma 2015. júniusi lapszám
Az IFRS nagy kihívás - Interjú dr. Gulácsi Gáborral

A több mint 100 éves Richter Nyrt. úgy is növelni tudta eredményét,hogy az orosz–ukrán válság veszélyeztette árbevételének harma­dát. Egy új gyógyszer ugyanakkor rövidesen jelentős árbevételt hoz majd. Még sok érdekes és tanulságos téma fölmerült a cég gazdasági vezérigazgató-helyettesével, dr. Gulácsi Gáborral készült interjúban.

Bár az árbevétel picit csökkent, a Rich­ter I. negyedévi üzleti eredménye tete­mes, közel 37 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest. Hogyan csi­nálták?

Három összetevője volt az eredmény ja­vulásának. Először is emelkedett a bruttó fedezetünk, főként a magas fedezetű nő­gyógyászati készítmények részarány-nö­vekedésének köszönhetően. Másodszor, az előző évihez képest számottevően csökkenteni tudtuk a működési költsége­inket. És végül, túlnyomórészt kedvező hatásúak voltak az idei első negyedévi árfolyamváltozások is (a dollár erősödé­se emelte a forintban mért árbevételün­ket, míg a rubel gyengesége mérsékelte a marketingköltségeinket).

Nem üt majd vissza a marketing- és K+F-költségek mérséklése?

Az orosz–ukrán válság tavaly év eleji ki­törése az árbevételünk harmadát adó két nagy piacunkat közvetlen veszélybe so­dorta. Nem volt más választásunk, mint azonnal költségcsökkentési intézkedések­be fogni és hatékonyságjavító projekteket elindítani. A költségcsökkentő intézkedé­sek alól a marketing és a K+F tevékeny­ségek sem mentesülhettek. Ukrajnában, Oroszországban és Lengyelországban csökkentettük a piachálózati létszámot, felülvizsgáltuk a kutatási programjainkat és lezártunk egy stratégiai kutatási irányt. Ne­héz döntéseket is kellett hozni, de igyekez­tünk ezt úgy megtenni, hogy a Richter nö­vekedési stratégiája a legkevésbé sérüljön.

Májusi hír, hogy az Európai Bizottság ki­terjesztette az 5 mg-os Esmya® tabletta forgalomba hozatali engedélyét méhmió­mák kezelésére. Mit jelent ez a gazdaság nyelvére lefordítva?

A méhmióma jóindulatú méhen belü­li daganat, amely súlyos fájdalmakat és heveny vérzést okoz. Ezek a tünetek a fogamzóképes korú nők 20-25 %-ánál je­lentkeznek. Az eddigi uralkodó terápia a sebészeti beavatkozás volt, amely műtétek az esetek jelentős százalékában a méh el­távolításával jártak. A jövőben viszont az Esmya már nagyon hatékony gyógyszeres kezelési alternatívát kínál ezekre a pana­szokra. A készítménynek már rövidtávon is megmutatkozó hatékonyságát elismer­ve az Európai Bizottság 2012 elején en­gedélyezte az Esmya használatát, egyszeri három hónapos, úgynevezett preoperatív kezelésre, a sebészeti műtétre kijelölt höl­gyek körében, a műtéti kockázatok mér­séklésére. Az elmúlt három évben csak­nem minden európai országban piacra is vittük az Esmyát ebben a korlátozott in­dikációban és tovább folytattuk a klini­kai vizsgálatokat. Ezeket a vizsgálatokat 2014 nyarán eredményesen befejeztük. A most megkapott engedély azt jelenti, hogy az Európai Unió összes országában a méhmióma kezelésében elkerülhetővé válik a sebészeti beavatkozás, mert felír­hatják az orvosok az Esmya-t hatékony, hosszútávú gyógyszeres terápiaként. Ettől az Esmya-bevételeink jelentős felfutását várjuk, azt, hogy az idei évre előrejelzett 47 millió euró Esmya-árbevétel három éven belül évi 100 millió euró fölé nő.

Ma már a cég bevételének töredéke szár­mazik a hazai piacról. Sikeres a külföldi jelenlét. Hogyan tovább?

2010-től nagy erőfeszítéseket tett a Rich­ter, hogy speciális termékeivel új piacok­ra lépjen be és csökkentse a függőségét a hagyományos közép-európai és FÁK-pia­caitól. Ennek érdekében jelentős befekte­tésekkel saját nőgyógyászati piachálózatot hoztunk létre Nyugat-Európában, és akvi­zíciókat hajtottunk végre Kínában és Latin- Amerikában. Ma már elmondható, hogy nőgyógyászati terápiás területen globá­lis jelenlétű céggé váltunk. A következő években is az új piacainkon várunk gyor­sabb növekedést. A FÁK régióban viszont nagyon eltérőek a kilátásaink, Oroszor­szágban a megnövekedett helyi gyártá­si kapacitásainkra alapozva még stagná­ló gazdasági környezetben is középtávon már növekedést várunk, míg Ukrajnában a gazdaság szétesése miatt az árbevételünk további hanyatlásával kell számolnunk.

Milyen következményekkel járhat, hogy a részvények 67 százaléka van külföldi tulajdonban?

A Richter jelenlegi tulajdonosi struktúrája stabil és kiegyensúlyozott. A külföldi befek­tetők 67 százalékos részesedése mellett a magyar államnak több mint 25 százalékos a részesedése, míg a további hazai befekte­tőknek közel 7 százalékos részesedése van. Külföldi befektetőink pénzügyi befektetők; regionális, gyógyszeripari és nyugdíjalapok, amelyeknek tipikusan egy-két százalékos a részesedésük, még a legnagyobb része­sedésű is 11% alatti. Nagy gondot fordí­tunk az átlátható működésre és a befekte­tők azonos szintű, korrekt tájékoztatására. A külföldi befektetőink körében sok hos­szú távú befektetőnk van, akik támogatják a Richter növekedési stratégiáját

Mint tőzsdei cég, a Richter évek óta az IFRS-ek szerint készíti beszámolóját. Megítélése szerint mit jelent a hazai vál­lalkozások számára az IFRS kiterjesztése?

Az IFRS bevezetése lehetővé teszi a nem­zetközi összemérhetőséget és a vállala­ti pénzügyi kultúra fejlesztését. Mi már régen erre az útra léptünk, az összemér­hetőség érdekében már másfél évtizede minden bel- és külföldi tagvállalatunk be­számolóját IFRS-beszámolóvá alakítjuk. Az IFRS egyik nagy kihívása a cégek szá­mára az, hogy az IFRS-beszámoló készí­tése messze több mint számvitel: vállalat­értékelés, megtérüléselemzés, aktuáriusi értékelés, kockázati elemzés is. A Richter a konszolidált beszámolóit már 2003 óta IFRS szerint készíti. Ha megnyílik a lehető­ség Magyarországon arra, hogy az egyedi beszámolót is IFRS szerint készítsük, akkor az nagy egyszeri átállási munkát igényel majd, de (ha a társasági adó bevallásához szükséges átmeneti többlet-adatszolgálta­tás megszűnik) középtávon már tehercsök­kentő lehet, mert kiiktatja a párhuzamos beszámoló készítését.

Milyennek ítéli a hazai adó- és járulék­terhelést?

A hazai adó- és járulékterhelést összes­ségében elfogadhatónak tartjuk, bár sok a kisadó és egyes helyi adók magasak. Számunkra kulcsfontosságú, hogy a ma­gyarországi társasági adózás versenyké­pesség-javítást leginkább ösztönző ele­me, a K+F-kedvezmény megmaradjon. Az adózással kapcsolatos adminisztrá­ció viszont az ígéretekkel szemben nem csökkent, sőt az EKÁER rendszer beveze­tése jelentős többletadminisztrációt oko­zott, és a bevezetés előtt álló reklámadó is ezzel fenyeget.

Divat a könyvvizsgálóra hárítani a fele­lősséget. Ön szerint mi múlik rajta? Men­nyire elégedett a cég könyvvizsgálójával?

Nagyon sok múlik a könyvvizsgálón. Munkájának végeredménye a beszámoló megbízhatóságát és számviteli előírások­nak való megfelelését megítélő könyv­vizsgálói jelentés, és a könyvvizsgálói je­lentéssel ellátott beszámoló minősége is fontos. A mi esetünkben − mint tőzsdei társaság, amelynek többségben vannak a külföldi pénzügyi befektetői − különö­sen fontos, hogy nemzetközileg elismert könyvvizsgáló cég jelentése hitelesítse a beszámolókat. A auditjelentések olvasói nem mindig tudják, hogy ezek mögött mennyire sziszifuszi audittevékenység és szisztematikus együttműködés van. Ná­lunk a könyvvizsgáló évente kétszer két-, illetve háromhetes helyi auditot végez, átnézi a negyedéves tőzsdei jelentésein­ket és koordinálja a legfontosabb leány­vállalatainkat auditáló külföldi társcégéit. Megfigyelőként részt vesz az igazgatósági és fb-üléseken, illetve konzultációs lehe­tőséget biztosít a vállalati gyakorlatban új típusú tranzakciók elszámolását és az új IFRS-szabványok alkalmazását illetően. A könyvvizsgáló a dinamikusan fejlődő IFRS beszámolási követelmények közve­títője és a beszámolás végső minőségbiz­tosítója. A könyvvizsgálóval nem nekünk kell elégedettnek lenni, hanem a befek­tetőinknek, és úgy lájuk: számukra meg­nyugvás, hogy a mi auditorunk a PwC, amely sokat követel és magasra teszi a megfelelőségi mércét.

Mi a hozadéka a kormánnyal 2012-ben kötött stratégiai megállapodásnak?

Mindkét fél teljesítette vállalásait. A Rich­ter intenzív K+F- és beruházási tevé­kenységet folytatott, üzembe helyezte Debrecenben biotechnológiai gyógyszer­gyártó üzemét, és az Esmya európai forgalombahozatali engedélyt kapott. A kormány biztosította a társaság függet­lenségének megőrzését azzal, hogy tá­mogatta az MNV Zrt.-t, hogy megőrizze a 25 százalékos részesedését a társaság­ban egy újabb 5 éves, Richter-részvény­re átcserélhető kötvény kibocsátásával. Hasonlóan fontos, hogy a kormány másik vállalása is teljesült, mert az adórendszer­ben fennmaradtak a K+F-ösztönzést szol­gáló kedvezmények.

 

Dr. Gulácsi Gábor

gazdasági vezérigazgató-helyettes, Richter Gedeon Nyrt.

VÉGZETTSÉG

1977–1981 Közgazdaságtudomá­nyi Egyetem, pénzügy szak

1985 közgazdasági egyetemi doktori cím megszerzése

1992 világbanki privatizációs szeminárium, JICA szeminárium Japánban, közigazgatási szakvizsga teljesítése

MUNKAHELYEK:

1981–1988 OT Tervgazdasági Intézete, előadó, majd főelőadó

1989–1990 Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium, főtanácsos

1990–1997 Ipari és Kereskedelmi Minisztérium, helyettes államtitkár: közgazdasági szabályozás, privati­zálás, vállalkozás-fejlesztés, regio­nális politika

1997–1998 Pénzintézeti Központ Bank Rt., ügyvezető igazgató

Pannonplast Műanyagipari Rt., vezérigazgató-helyettes

Gazdasági Minisztérium, közigazgatási államtitkár

2000– Richter Gedeon Nyrt., gazdasági vezérigazgató-helyettes, vállalati pénzügyek, kontrolling, számvitel irányítása