ŐSZI ADÓCSOMAG

/ SZAKma 2016. novemberi lapszám

Fókuszban a köztehercsökkentés, az egyszerűsítés és a versenyképesség

A hagyományokhoz híven a novemberi lapszám ezúttal is kiemelten foglalkozik az adótörvények jövő évtől várható módosításaival. Mivel lapzártáig nem kerül sor az adótörvények Parlament általi elfogadására, jelen lapszámban kö­zölt cikkek a Parlament elé benyújtott tör­vényjavaslaton alapulnak.

Az őszi adócsomag leghangsúlyosabb eleme a köztehercsökkentésen és a ver­senyképesség növelésén túl az adóbürok­rácia csökkentése. A közteher- és az ad­minisztráció csökkentés a lakosságot és a vállalkozásokat egyaránt érinti. Jövőre majd 4 millió magánszemélyt tehermentesíthet a NAV az egyik leglényegesebb adminiszt­rációs kötelezettség, az szja-bevallás elké­szítése kapcsán. 2017-től – az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai egyszerűsíté­sének köszönhetően – senkinek nem kell a kamatjövedelme után 6 százalékos eho-t fizetnie. Továbbá kiemelendő, hogy az első házasok havi 5 ezer forintos adókedvez­ménye 24 hónapon keresztül akkor is jár, ha ez idő alatt családi kedvezményre is jogosulttá válik a házaspár.

A legkisebb vállalkozások számára rendkívül jó hír, hogy a KATA szerinti adó­zást választók számára 6 millió forintról 12 millió forintra nő az a bevételi összeg­határ, melynek eléréséig kizárólag a téte­les adót kell megfizetni. Ezen értékhatár emeléshez részben kapcsolódva 6 millió forintról 8 millió forintra emelkedik az ál­talános forgalmi adó alanyi adómentessé­gének értékhatára.

A gyors növekedésű középvállalkozá­sok is jobban járnak, hiszen duplájára emelkedik a KIVA-t alkalmazó cégeknél az adóalanyiság megszűnését eredménye­ző értékhatár. A nagyobb vállalkozások pedig több új adó-, és adóalap kedvez­mény előnyeit használhatják ki a társasági adó módosuló szabályai alapján.

A várható adóváltozásokra fókuszálva jelen lapszámban részletesen beszámo­lunk a jövedéki adózás lényegesen egy­szerűsödő rendszeréről is, valamint összefoglaljuk több más kisebb adónem várható módosításait.

Az adózási témákon túl természetesen folytatjuk az IFRS szabályok részletes elemzését tartalmazó cikksorozatunkat és számos aktuális könyvvizsgálati terüle­tet érintő kérdés is terítékre kerül, melyek közül különösen a könyvvizsgálók kötele­ző rotációjával kapcsolatos új előírásokra hívnám fel ehelyütt a figyelmet.