eSZJA-premier

/ Szakma 2017. márciusi lapszám

Március 15-én debütált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legjelentősebb adminisztrációcsökkentő újítása, az eSZJA

Március 15-én debütált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legjelentősebb adminisztrációcsökkentő újítása, az eSZJA, mely a kor követelményeihez igazodó új technológia az adózás törté­netében. A célunk egy olyan barátságos, könnyen kezelhető felü­let létrehozása volt, amely a lehető legnagyobb segítséget nyújtja a magánszemélyeknek a bevallási kötelezettségük teljesítéséhez.

Az e-szja jelentősége abban áll, hogy egyrészt a NAV minden­ki számára elkészítette az szja-bevallási tervezetét, másrészt a magánszemélyek ezt a tervezetet bárhol – akár otthon, akár út­közben –, bármilyen informatikai eszközön – PC-n, tableten vagy okostelefonon – rendkívül egyszerűen megtekinthetik, szükség esetén pedig módosíthatják.

A NAV ezzel 3,8 millió magánszemély válláról veszi le az admi­nisztráció terhét, akik március 15-től kezdődően tekinthetik meg a hivatalból, automatikusan elkészített tervezetet. Ennek legegy­szerűbb módja a külön erre a célra kialakított, a NAV honlapján ügyfélkapus regisztrációval elérhető online felület, melynek ki­fejlesztésekor kiemelt szempont volt, hogy a lehető legszélesebb eszközskálán lehessen használni. Kezelhetőségét meghatározza, hogy szakítottunk a korábbi „hagyománnyal”, a nyomtatványfor­mával, helyette egyszerű ikonokkal lehet navigálni a menüpon­tok között. A gördülékeny használatot keresőfunkció, oldalmenü és rövid, közérthető üzenetek is segítik. Az újítások és kényelmi funkciók sorába tartozik, hogy akinek fizetési kötelezettsége ke­letkezik, az akár mobileszközön keresztül be is fizetheti adóját.

Természetesen azokra az ügyfélkapus regisztrációval nem ren­delkező magánszemélyekre is gondoltunk, akik papír alapon kí­vánják megtekinteni a tervezetüket. Számukra március 16-ig több módon – például SMS-ben – biztosítottuk a lehetőséget, hogy postázási igényüket jelezzék a NAV-nak. Jelenleg (lapzártáig) 574 ezren kérték adóbevallási tervezetük elküldését, legtöbben – 325 ezren – SMS üzenetben, további 107 ezren pedig a honlapun­kon benyújtható elektronikus kérelmet választották. (A március 16-ai adatok szerint.)

Kérés nélkül küldjük ki a tervezetet azoknak az ügyfélkapu­val nem rendelkezőknek, akiknek befizetendő, illetőleg vissza­igényelhető adójuk meghaladja az ezer forintot, vagy az adato­kat pontosítani, kiegészíteni kell.

Azoknak is biztosítjuk a tervezet megtekintésének lehetősé­gét, akik a március 16-ai határidőt elmulasztották, ők az illetékes adó- és vámigazgatóságaink ügyfélszolgálatain tehetik ezt meg.

Adóztatási filozófiai változást jelent, hogy a bevallási határidő lejártát követően – ez most május 22. – a NAV által elkészített tervezet a magánszemély bevallásává válik.

Ezért is fontos, hogy a magánszemélyek nézzék meg a terve­zetet, mert önadózás lévén az állampolgárok felelőssége, hogy bevallási tervezetük a valós adatokkal váljék személyijövedelem­adó-bevallásukká.

Számunkra fontos az adószakma véleménye, ezért a premi­er előtt álló rendszert – annak működését, az új felület kezelé­sét, valamint a tervezetben található adatköröket – 2017. március 2-án adótanácsadók és könyvelők előtt mutattuk be. A fejlesztés során azokra az adószakemberekre is gondoltunk, akik megha­talmazottként akár több adózót képviselve járnak el, esetükben a rendszer automatikusan betölti a meghatalmazók bevallási ter­vezeteit. A bemutatón jól vizsgázott az új szja-bevallási felület, az utolsó finomításokat a felmerült javaslatokat figyelembe véve végeztük el.

Bár az úgynevezett ANYK bevalláskitöltő rendszer továbbra is él – azaz ebben az átmeneti évben a megszokott módon is el le­het készíteni a bevallást –, bizakodóak vagyunk az új, korszerű rendszer sikerességét illetően. A következő időszakban arra fó­kuszálunk, hogy a magánszemélyek számára minden formában segítséged adjunk. Májusban ügyfélszolgálataink hosszított nyit­va tartással állnak az adózók rendelkezésére, valamint ügyfél-tá­jékoztató rendszerünk is hosszabb időtartamban fogadja az adó­zók hívásait.