Könyvelési tevékenység végzése

/ SZAKma 2016. novemberi lapszám

69/2016/11

A könyvelési szolgáltatási tevékenységet egy betéti társaságban végeztem kizáró­lag mikrovállalkozói körbe tartozó beté­ti társaságok és egyéni vállalkozások ré­szére. A betéti társaság tavaly megszűnt végelszámolás következtében. A végel­számolást követően egyéni vállalkozói te­vékenységre jelentkeztem be könyvelés főtevékenységre, melyet kizárólag egyéni vállalkozók és önálló tevékenységet vég­zők részére folytatok, egyszeres könyv­vezetéssel. Kérdésként merült fel, hogy szükséges-e részemre a számviteli törvény szerinti mérlegképes könyvelők nyilván­tartásába való felvétel, valamint kötele­ző-e a kreditpontos továbbképzés teljesí­tése? Továbbá vonatkozik-e erre az esetre a számviteli törvény 151. § (2) bekezdésé­ben rögzített mentesítés?

Az egyéni vállalkozók nem tartoznak a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) ha­tálya alá, ezért az egyéni vállalkozók ré­szére végzett könyvviteli szolgáltatási te­vékenység a számviteli törvényben előírt végzettség nélkül is folytatható.

A számviteli törvény 151. § (2) bekez­dése szerint mentesül a mérlegképes könyvelői képesítéssel és a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel rendelke­ző természetes személy alkalmazásától, megbízásától az a vállalkozó, amelynél az éves (éves szintre átszámított) nettó ár­bevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában – ennek hiányában a tárgy­évben várhatóan – a 10 millió forintot nem haladja meg. Ezen előírás alapján könyv­viteli szolgáltatás végzésére jogosító enge­déllyel és regisztrációval nem rendelkező személy is folytathat könyvviteli szolgálta­tási tevékenységet az ilyen vállalkozónál.

A fenti szabályokból következően, amennyiben az a vállalkozás, amelynél Ön a könyvviteli szolgáltatást nyújtja, a meg­állapított értékhatáron belül marad, vagy egyéni vállalkozók részére végez könyv­viteli szolgáltatást, akkor nem kötelező a könyvviteli szolgáltatás végzésére jogo­sító engedélyt és a mérlegképes könyve­lők nyilvántartásába történő felvételt kérni.

A számviteli törvény 152. § (1) bekezdé­se alapján a könyvviteli szolgáltatást vég­zők kötelesek a már megszerzett ismere­teket naprakészen tartani, fejleszteni, a változásokból eredő követelményekkel összhangba hozni. Ennek érdekében kö­telező számukra a szakmai továbbképzés. E tekintetben tehát csak a regisztrált (nyil­vántartásba vett) mérlegképes könyvelő kötelezett az éves szakmai továbbképzé­sen való részvételre.

[A számviteli törvény 151. §-ának (2) be­kezdése és 152. §-ának (1) bekezdése]