Bíróság által megítélt kártérítés, késedelmi kamat elszámolása

/ Szakma 2016. szeptemberi lapszám

55/2016/9

Társaságunk részére 2016 májusában a II. fokú bíróság jelentős kártérítést és több évre vonatkozó késedelmi kamatot ítélt meg. Az érintett magánszemélyt az ítélet alapján a kártérítés megfizetésére köte­lezték. A bírósági határozat még a beszá­moló mérlegfordulónapját megelőzően jogerőre emelkedik. A II. fokú bíróság által megítélt kártérítést és annak kama­tait vélhetően nem tudjuk a magánsze­mélyen behajtani. Kérdésünk, hogy a II. fokú bíróság jogerős határozatában meg­állapított kártérítést és annak kamatait a bírósági határozat alapján a tárgyévi be­számolóban teljes összegében el kell-e számolni, vagy a számviteli törvény 77. §-a alapján a kártérítést, a kapott kamatot csak pénzügyi rendezéskor kell az egyéb bevételek között szerepeltetni?

A kérdésben leírt esetben a számvi­telről szóló 2000. évi C. törvény (a to­vábbiakban: számviteli törvény) 29. §-ának (8) bekezdését és 77. §-át együt­tesen kell alkalmazni. A számviteli tör­vény 2016. június 16-ától hatályos 29. §-a (8) bekezdésének az előírása sze­rint az egyéb követelések között kell ki­mutatni – többek között – a bíróság ál­tal jogerősen megítélt követeléseket is, a számviteli törvény 77. §-a (2) bekezdésé­nek a) és b) pontja szerinti követelések kivételével (a szabály a 2016-ban induló üzleti évre is alkalmazható).

A kártérítés és a késedelmi kamat tehát olyan kivétel, amelyet függetlenül attól, hogy azokat a bíróság jogerősen meg­ítélte, a pénzügyi rendezéshez kötötten kell elszámolni, így a bíróság által meg­ítélt kártérítést és késedelmi kamatot – a jogerőre emelkedés időpontjában – nem kell követelésként az egyéb bevételek­kel szemben elszámolni. A bíróság által megítélt, járó kártérítést és a késedelmi kamatot akkor kell a 2016-os üzleti évre egyéb bevételként elszámolni, ha az mér­legkészítés időpontjáig be is folyik.

[A számviteli törvény 29. §-ának (8) bekez­dése, 77. §-a (2) bekezdésének b) pontja]