X. Pécsi Pénzügyi Napok

/ Szakma 2016. májusi lapszám

Tizedik alkalommal gyűltek össze a MOKLASZ és a támogató szakmai szervezetek meghívására a Pécsi Tudományegyetemen a magyar pénzügyi szakemberek az egész országból, hogy a Megújuló pénzügyek konferencián megismerjék és megvitassák a monetáris és fiskális pénzügyek legaktuálisabb kérdéseit.

A szervezőknek sikerült az izgalmas témákhoz adek­vát előadókat megnyerni, ami a résztvevők szokat­lan aktivitásával együtt igazán érdekessé és hasznossá tette a ren­dezvényt. A szokásos plenáris üléseken kí­vül 2016-ban 5 szekcióban folyt a szakmai munka. A plenáris üléseken a Nemzetgaz­dasági Minisztérium helyettes államtitká­rai (Pankucsi Zoltán, Tamásné Czinege Csilla, dr. Sors László) tartott előadást a fiskális kérdésekről, és adott bepillantást a jogszabály-előkészítési munkába.

Pankucsi Zoltán – az adótörvények előkészítésének felelőseként – a törvény­módosítások céljáról és várható követ­kezményeiről tartott informatív előadásá­ban kitért többek között az uniós vámjog végrehajtásáról szóló törvény, a pénztárgéprendelet módosítása, valamint az auditreform, az új jövedéki adótörvény legfontosabb rendelkezéseire, és bepillan­tást nyújtott az új adózás rendjéről szóló törvény alapelveibe is.

Tamásné Czinege Csilla a „Megújuló NAV” című, a résztvevőket nagy vára­kozással eltöltő előadásának fókuszában a NAV-ban folyó szemléletformálás állt. A jövőben – hangzott el – új szemléletű, ügyfélbarát, szolgáltató jellegű adóható­sággal fogunk találkozni. A NAV egyrész­ről az önkéntes jogkövetést kívánja elő­segíteni, másrészről szigorúbban lép fel a szándékos adóelkerülőkkel szemben. Az ügyintézés felgyorsul, az adóellenőrzések megújulnak és rövidülnek. Megváltozik a kommunikáció nyelvezete, korszerűsö­dik a szervezeti rendszer, a szakmai irá­nyítás. Dr. Sors László helyettes államtit­kár az adózás kriminalizálódásáról tartott színvonalas előadást. A történeti áttekin­tést követően az adóigazgatási eljárás és a büntetőeljárás kapcsolatáról és különb­ségéről beszélve nemzetközi kitekintést is adott az adózói szakma ezen – talán legaktuálisabb – kérdésével kapcsolatban. A párhuzamos eljárások elemzése mellett többek között a NAV titkos információ­gyűjtésének engedélyhez kötött és nem kötött formáival is megismerkedhettek a résztvevők, betekintést nyerve az adónyo­mozók mindennapi életébe.

A monetáris plenáris ülésen Végh Ri­chárd, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója, Szabó Levente, a Takarékbank vezérigaz­gatója, Kovács Zsolt, a Magyar Fejleszté­si Bank vezérigazgató-helyettese tartottak érdekes előadást.

A szekciókban is telt ház volt. Alig fér­tek be Horváth Józsefné IFRS-előadására, aki előadásának fókuszába az áttérés lé­péseit állította. Nagyon sikeresnek bizo­nyult az adószabályok 2016-os változását tárgyaló szekció, ahol az alábbi témákban halhattak a résztvevők élvezetes előadást a MOKLASZ tagjaitól:

Adózás rendje – Szilágyi Miklósné, Tár­sasági adó – Munkácsi Márta, Az adóta­nácsadói ellenőrzési tapasztalatok – dr. Vágyi Ferenc Róbert, Általános forgalmi adó – Rabb Andrea.

Elsősorban a könyvvizsgálókat célozta a 3. szekció, amelyben az alábbi témák­ban tartottak előadásokat:

      • Költségvetés és államadósság – Pető Krisztina (ÁSZ)

      • Könyvvizsgálat változása 2016-ban – Barsi Éva (MKVK)

      • Pénzmosás, csalás – dr. Hegedűs Mi­hály (MKVK)

      • Könyvelői, könyvvizsgálói felelősség – Sallai Csilla (Könyvelőiroda-vezetők Klubja)

A 4. szekcióban, kerekasztal-megbe­szélés formájában az új Art.-tal szembeni szakmai elvárásokat vették bonckés alá az adótanácsadók. A pótszékeken is he­lyet foglaló közönség aktívan vett részt a szakmai vitában, amelyen terítékre került az Art. új alapelveinek tervezete. Megvi­tatásra került több MOKLASZ-javaslat is – így az önadózás szerepének növelése, a szakmai fórum létrehozása és a foga­lomtár megalkotásának szükségessége, az ellenőrzési rendszer újragondolása, a képviseleti rendszer átalakítása, és a ko­difikációs munka.

Az 5. szekció – szokásosan – az új okleveles adószakértői bizonyítvánnyal rendelkező, legtehetségesebb kollégák szakdolgozataira alapozott bemutatkozó előadásait tartalmazta. Az előadások új területekre, kutatási eredményekre irá­nyították a fiatal okleveles adószakértők megmutatták oroszlánkörmeiket.

Összegezve: a nagyon sikeres, kétnapos szakmai rendezvényen sok új informá­ció hangzott el, így hasznos időtöltés volt nemcsak a szakemberek, de az egyetemi hallgatók számára is. Az előadások anyagai megtekinthetők a PENTA.hu oldalon.