Szurkolói terasz a budavári palotanegyedben

/ 2024. júniusi lapszám

 

A labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt a foci szerelmesei vehetik ismét birtokba a 10 éve megújult Várkert Bazár Öntőház udvarát.

A Nemzeti Sport hivatalos szurkolói teraszán 2024. június 14. és július 14. között minden meccsnapon óriáskivetítőn lehet megnézni a mérkőzéseket. Különleges hangulattal, ingyenes programokkal és csodálatos dunai panorámával várják az érdeklődőket, hogy együtt szurkoljanak a magyar válogatott sikerének.

Futball- és kultúrtörténeti kiállítás

Minden idők focija címmel egyedülálló időszaki tárlat várja az érdeklődőket, szurkolókat június 15-től a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. A részben szabadtéren, részben az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében látható családbarát kiállítás vizuális dokumentumokon keresztül szemlélteti a futball, a kultúra és a történelem kapcsolódását.

Útban a szurkolói teraszhoz, a Glorietthez vezető rámpán lesz majd látogatható a kiállítás első része, amely a magyar foci korai időszakát és a plakátművészet egyik hőskorának alkotásait állítja a jelen sportfotói mellé. A Budavári Palota szintjén, a Főőrség és az Oroszlános udvar között pedig a futball népszerűvé válásának időszakáról mesélnek a kiállított dokumentumok.

Fotók: varkertbazar.hu

Az Országos Széchényi Könyvtárban a foci és a film metszéspontján kibontakozó történeteket idéznek meg az eredetiben látható plakátok, kéziratok és tárgyi emlékek, amelyek többek között Ottlik Gézához, Mándy Ivánhoz, Jékely Zoltánhoz, Tandori Dezsőhöz vagy éppen a Korda testvérekhez kapcsolódnak.

Labdarúgás a hetedik művészetben

A futball- és kultúrtörténeti kiállítás kísérőprogramjaként az Országos Széchényi Könyvtár a magyar filmművészet három idevágó remekét kínálja a nyáresti szabadtéri mozizáshoz:

2024. június 28., péntek 20:00 – Szépek és bolondok (színes magyar játékfilm, 1976, rendező, forgatókönyvíró: Szász Péter)

2024. július 3., szerda 20:00 – Két félidő a pokolban (fekete-fehér magyar játékfilm, 1961, rendező: Fábri Zoltán)

2024. július 4., csütörtök 20:00 – Régi idők focija (színes magyar játékfilm, 1973, rendező: Sándor Pál).