LEGYŐZHETI-E A TECHNOLÓGIA A KLÍMAVÁLSÁGOT?

/ 2021. októberi lapszám
LEGYŐZHETI-E A TECHNOLÓGIA A KLÍMAVÁLSÁGOT?

Az emberi fantázia akkor is határtalan, ha a klímaválság elleni küzdelemről van szó, és akkor is, ha olyan megoldásokat kell találni, amelyek több milliárd, városban élő ember számára teszik élhetőbbé a mindennapokat. E technológiai újítások már ma is formálják városaink életét, hogy hogyan, azt a Planet Budapest 2021 mutatja be.

Másfél fok. A világ legfeljebb ekkora átlaghőmérséklet-emelkedést bír el visszafordíthatatlan károsodások nélkül. Ma már tudjuk, hogy a klímaváltozás kiváltó oka az emberi tevékenység – és egyre jobban feszegetjük a Föld ökoszisztémája tűrőképességének a határait.
A tudomány mutatja az utat, az innováció már nagyon sokszor nyitott új fejezetet a lehetőségeinkben, s az ipar is képes azonban a változásra: már most is számos olyan ötlet létezik, amellyel fenntarthatóbbá tehetjük a termelésünket, a közlekedést, az energiafelhasználást – vagy épp a városokat.
Az emberiség több mint fele él városokban, és ez az arány rohamos tempóban nő: a jelenlegi becslések alapján 2050-re a világ népességének több mint kétharmada él majd városi környezetben, és szívja be a sokszor rossz minőségű levegőt. Nem meglepő, hogy az elmúlt években jó néhány olyan innováció látott napvilágot, melynek célja, hogy javítsa a nagyvárosi életet. Ilyen például a CityTree nevű levegőszűrő pad. A mohafallal kombinált utcai pad „bioszűrője” csökkenti a légszennyezettséget, kis alapterülete ellenére 275 városi fának megfelelő hatást ér el, s akár 2,5 fokkal is képes hűteni a levegő hőmérsékletét. Szintén a városi életet tenné élhetőbbé a Sensoneo nevű szlovák startup. Az intelligens hulladékkezelési megoldásokat kínáló cég célja, hogy a városok a jelenleginél hatékonyabban kezeljék a hulladékot és csökkentsék a károsanyag-kibocsátást, például a gyűjtési útvonalak optimalizálásával.
A fentieknél jóval inkább sci-fibe illő a Massachusetts Institute of Technology (MIT) laborjából induló Air-Ink innováció, ami a dízelautók által kibocsátott szennyezést ipari nyomtatáshoz, szitanyomáshoz vagy rajzoláshoz alkalmas fekete tintává alakítja. A fekete a nyomtatásban leggyakrabban használt szín: a tinta hagyományosan fosszilis tüzelőanyagok elégetésével készül, ezáltal az előállítás károsanyag-kibocsátása óriási. Az Air-Ink újratölthető, jó minőségű és vízálló. 30 milliliter használatával 45 percnyi korom jellegű légszennyezés hatása semlegesíthető.


A fenti példák sora hosszan folytatható, és minden arra utal, hogy a jövőben egyre több olyan innováció tűnik majd fel, amely a fenntarthatóság szolgálatába állítható. Ezek egyelőre sokszor luxusnak és csak a leggazdagabb országok kiváltságainak tűnhetnek, de az egészen biztos, hogy a jövőt e vívmányok fogják formálni. Bár az ipar szerepe kettős, joggal bízhatunk abban, hogy a technológia segít hatékonyan felvenni a harcot a klímaválsággal. Ne feledjük: a fenntarthatósági fordulat fejlesztést és fejlődést jelent. A tudomány és az innováció azt a lehetőséget adja a kezünkbe, hogy az irányváltás ne az elszegényedést, hanem az új érték teremtését jelentse, miközben a gazdaságunk környezeti lábnyomát csökkentjük.
Az innovációkból nagyszabású kiállítás nyílik november végén a fővárosban: a december 5-ig tartó Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvénye, ahol még többet megtudhatsz arról, hogy vajon legyőzhetik-e az innovációk a klímaválságot? Találkozzunk a Hungexpón!