Könyvvizsgálók klubja – interjú Killik Lászlóval

/ szakma 2015. novemberi lapszám
Könyvvizsgálók klubja – interjú Killik Lászlóval

A Facebookon 2015-ben létrejött egy zárt csoport, amelynek jelenleg 161 tagja van. A tagok kizárólag könyvvizsgálók vagy könyvvizsgálattal foglalkozó szakemberek lehetnek. A csoportba bárki beléphet, aki ezen feltételnek megfelel. Killik Lászlóval, a Könyvvizsgálók klubja Facebook-csoport alapítójával beszélgettünk arról, hogy mivel is foglalkozik a csoport.

Mi indított el arra, hogy megalakítsd ezt a klubot?

Egyértelműen a brókerbotrány. Minden rosszban van valami jó. Érezhető volt a fe­szültség a kollégák között és az igény arra, hogy mindezt kibeszéljük. Nagyon sok vélemény fogalmazódott meg a szakmánk jövőjével kapcsolatban, amire nekünk, könyvvizsgálóknak valahogy reagálnunk kellett. A könyvvizsgáló-társadalomban koncentrálódott egy igen komoly kapaci­tás, amit ha összerakunk, félelmetes erőt képvisel.

Miért pont a Facebookra esett a válasz­tás?

A kamarának már voltak kezdeménye­zései különböző fórumok létrehozására. A Facebook-csoport nem ezek helyett ala­kult, hanem ezeket kiegészítendő. Minden egyes fórumnak megvan a maga célközön­sége. Más korosztály megy el a személyes klubnapokra, mint az online fórumokra.

Milyen témák merültek fel eddig a cso­portban?

A csoport 2015. április 3-i alapítása óta na­gyon sok téma szóba került. Természete­sen az első bejegyzések a brókerbotrány­ról szóltak. Ma már ennél sokkal többről van szó: ha a könyvvizsgálókról, illetve a könyvvizsgálatot érintő témában bármi megjelenik magyarul a világhálón, akkor szinte biztos, hogy egy órán belül minden tag értesülni fog róla. És nem csak tudni fog róla, de arról véleményt is alkothat. Ez a funkció igen hasznos, amikor példá­ul egy jogszabálytervezet jelenik meg és közösen értelmezzük, véleményezzük, vagy csak szomorkodunk miatta. Ez egy alulról szerveződő közösség, az itt meg­jelenő vélemények nem feltétlenül tükrö­zik a kamara álláspontját. Bármilyen témát meg lehet vitatni; igazából a tagok akti­vitása dönti el, hogy egy témának van-e létjogosultsága vagy sem. A hazai hírek mellett megjelent pár könyvvizsgálatot érintő nemzetközi hír is, az egyikről ké­szítettünk is egy magyar fordítást. Ezzel az volt a célunk, hogy egy kicsit megvilá­gítsuk: a könyvvizsgálat jövője nem olyan problémakör, amit Magyarország egyedül meg tud oldani. És persze az is benne volt, hogy ez nem csak a „kis” könyvvizsgá­ló cégek problémája. Ha tetszik, ha nem, kicsiknek és nagyoknak közösen kell ki­alakítaniuk a jövőt, egymás értékeit és érdekeit tiszteletben tartva. Októberben elindítottunk egy mini közvélemény-kuta­tást. Arra kerestük a választ, hogy mi ke­seríti meg egy könyvvizsgáló életét.

Van már valamilyen eredménye ennek a mini közvélemény-kutatásnak?

Meglepő módon rengeteg válasz érkezett, ami azt mutatja, hogy a könyvvizsgálók határozottan tudják, mi az, ami nem tet­szik nekik. Ez egy fontos kiindulási pont. Ezek közül néhány: alacsony könyvvizs­gálati díjak; szűkülő piac; mozgásban lévő jogszabályok; jogszabályok értelmezése körüli bizonytalanság, főleg, ha az egyes hatóságok máshogy értelmezik ugyanazt a kérdést; túl sokfelé kell adatot kell szolgál­tatni; az adatszolgáltatások határidejénél nem veszik figyelembe a könyvvizsgálók leterheltségét; a kötelező továbbképzés nem mindenki számára hasznos, de ak­kor miért kötelező? De rendszeresen fel­merül a behajtási költségátalány kérdése is, amin láthatóan nehezen tudják túlten­ni magukat a könyvvizsgálók. Természe­tesen ez a kérdőív semmiképpen sem te­kinthető reprezentatív felmérésnek. Ha a cikk elolvasása után valaki úgy döntene, hogy szívesen kitöltené, annak még az év végéig lesz rá lehetősége. A kérdőív elér­hető a Facebook-csoportunk oldalán. Ezt követően a tagok egy újabb szavazáson dönthetnek a prioritásokról és a követke­ző lépésekről.

Mi a célja a Könyvvizsgálók klubjának?

A közvetlen cél az, hogy a könyvvizs­gálók egyszerűen oszthassanak meg tar­talmakat és véleményeket a kollégákkal. A közvetett cél ennél talán sokkal bo­nyolultabb és összetettebb. Mint minden csoport jövőjét, így ezét is az együtt­működési készség fogja meghatározni. Az együttműködést különböző eszkö­zökkel lehet támogatni. Ilyen támogató eszköz, platform lehet többek között a Facebook is. Ha valaki csatlakozni sze­retne a csoporthoz, azt a következő lin­ken teheti meg: www.facebook.com/ groups/konyvvizsgalo/

15 új elnök Lezárult a tisztújítás a kamara területi szervezeteinél

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara területi szervezeteinél 2015. október közepére lezajlottak a tiszt­ségviselők megválasztására összehívott választási taggyűlések. A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény 120. § (6) bekezdése előírja, hogy a kamarai tag könyvvizsgáló – megválasztott tisztségviselő­ként – legfeljebb két alkalommal töltheti be ugyanazt a tisztséget. 15 területi szervezetnél változott az elnök személye, és csupán 5 megyében nem történt változás az elnöki poszton (Baranya, Győr-Mo­son-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Tolna megyében). Az alábbiakban a kamara területi szervezeteinél lezajlott választások eredményét tesszük közzé.