IT-dimenziók az adóbeszedés hatékonyságának növelésében

/ SZAKma 2014. júliusi-augusztusi lapszám
IT-dimenziók az adóbeszedés hatékonyságának növelésében

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében tett jelentős lépésnek tekinthető, hogy új informatikai lehetőségek nyíltak meg az ellenőrzési, az adóbeszedési hatékonyság növelésében – hangsúlyozta megnyitójában Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) által június 19-én rendezett „Adóellenőrzés IT-módszerekkel” című szakmai napon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai 2013-ban 38 ezer adóellenőrzést végeztek. Megfelelő informatikai szakmai bázis nélkül ez lehetetlen lett volna – mondta Szalayné Ostorházi Mária, az MPGEKE Adóellenőrzési Szakosztályának elnöke a NAV ellenőrei számára tartott konferencián.

A NAV az ország központi költségvetésének 80 százalékát biztosítja – emelte ki Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár. Köszönet ezért – tette hozzá. Épp emiatt közös érdekünk, hogy minél hatékonyabban szedjük be a közterheket. Az informatika nemcsak megváltoztatta, hanem meg is határozza világunkat – mutatott rá. Példaként az online pénztárgépet említette, amely megsokszorozta az eddig beérkezett óriási adathalmazt. A NAV-nál fel kell dolgozni ezeket az információkat, és ki kell szűrni a kockázatokat. A NAV munkatársai naprakész szakmai jártasságának fejlesztése elengedhetetlen a rendelkezésükre álló informatikai adat- és eszközkészlet maximális kihasználásához. A Nemzetgazdasági Minisztérium a szabályozókkal támogatja ezt a munkát, az elmúlt években számos markáns intézkedést hozott az adóhatóság eszköztárának széles körű bővítése érdekében, amelyek segítségével új dimenziók nyíltak meg az ellenőrzési, illetve az adóbeszedési hatékonyság növelésében. Mint mondta: az informatikai eszközöknek kulcsszerepük van az ellenőrzésre való kiválasztásban, de a vállalkozásoknál fellelhető könyvelési anyagok terjedelmére és a ma használatos, változatos könyvelési programokra tekintettel, maga az ellenőrzés is IT-eszközökkel végezhető el a leghatékonyabban. Az adatok elemzését követően ugyanis a legtöbb esetben könnyen kitűnnek a visszaélési sémák, a legális üzletmenettől látványosan eltérő tételmozgások, a gyanús tranzakciók, a nem valós gazdasági eseményen alapuló eredménykorrekciók. Ha a vállalkozók érzik az ellenőrzések hatékonyságát, eredményességét, az erősíti a jogkövető magatartást, és visszaigazolják, hogy érdemes volt informatikai fejlesztésekbe fogni - tette hozzá a helyetes államtitkár.

Az egynapos rendezvényen a NAV munkatársai további előadásokat hallgathattak meg a tranzakciós illeték informatikai vizsgálatáról, a kis- és közepes vállalkozások ellenőrzése során használt AuditPrime-ról, a jogkövetés érdekében végzett adatmentésről és adatelemzésről, a transzferár-ellenőrzésekről a SESAM és az AMADEUS használatával, az informatikai lehetőségekről a jövedéki adó ellenőrzésénél, valamint az elektronikus kereskedelem ellenőrzéseinek kihívásairól. Ez utóbbiról a szerző részletesen beszámol e havi lapunkban, de következő számainkban is visszatérünk az IT-ellenőrzésekre.