HÍREK

/ 2024. júniusi lapszám

Módosuló uniós IFRS-ek

Az (EU) 2024/1317 európai bizottsági rendelet 2024. május 15-én módosította az 1606/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelettel összhangban elfogadott nemzetközi számviteli standardokat és értelmezéseket (IAS/IFRS és SIC/IFRIC) tartalmazó (EU) 2023/1803 rendeletet. Az új rendelet elfogadásával az IAS 7 Cash flow-k kimutatása standard és az IFRS 7 Pénzügyi instrumentumok: közzétételek standard módosításait hagyták jóvá.

A Nemzetközi Számviteli Standard Testület (IASB) 2023. május 25-én tette közzé az IAS 7 és az IFRS 7 bizonyos módosításait. A módosítások közzétételi követelményeket vezettek be a vállalkozások szállítófinanszírozási megállapodásaival kapcsolatban. A pénzügyi kimutatások felhasználói az új követelmények alapján kapott információk révén értékelni tudják a szállítófinanszírozási megállapodásoknak a vállalkozás kötelezettségeire és cash flow-ira gyakorolt hatását, és képessé válnak annak megértésére, hogy a szállítófinanszírozási megállapodások milyen hatást gyakorolnak a vállalkozás likviditási kockázatnak való kitettségére, és hogy a vállalkozást miként érintené, ha a megállapodások már nem állnának rendelkezésére.

A módosítást a társaságoknak legkésőbb a 2024. január 1-jén vagy az azt követően kezdődő első pénzügyi évük kezdetétől kell alkalmazniuk. 

A Hivatalos Lap 2024. május 16-i számában megjelent bizottsági rendelet (mellékletével együtt) magyar nyelven is elérhető a http://eur-lex.europa.eu internetes oldalon keresztül.