HÍREK

/ 2024. júniusi lapszám

Uniós rendelet a környezettudatos tervezésről

A Tanács 2024. május 27-én elfogadta a környezettudatos tervezésről szóló rendeletet, amely követelményeket állapít meg a fenntartható termékekre vonatkozóan. A rendelet a környezettudatos tervezésről szóló meglévő irányelv helyébe lép, az energiahordozókon túl az uniós piacon forgalmazott minden terméktípusra kiterjesztve annak hatályát.

 

A bevezetendő új követelmények olyan szempontokra vonatkoznak majd, mint például a termék tartóssága, újrafelhasználhatósága, korszerűsíthetősége és javíthatósága, valamint a körforgásos jelleget akadályozó anyagok jelenléte a termékben; az energia- és erőforrás-hatékonyság; az újrafeldolgozott tartalom, az újragyártás és az újrafeldolgozás; a karbon- és környezeti lábnyom; valamint a tájékoztatási követelmények, azaz például a digitális termékútlevél csatolása. A környezetbarát termékek állami beszerzésének ösztönzése érdekében a közbeszerzések esetében környezettudatos tervezési kritériumok lesznek alkalmazandók. Az új rendelet közvetlen tilalmat vezet be az eladatlan textíliák és lábbelik megsemmisítésére vonatkozóan, de a szabály alól a kkv-k ideiglenesen mentesülnek.

A rendelet a kihirdetését követő 20. napon fog hatályba lépni, majd 24 hónappal később válik alkalmazandóvá.    

 A körforgásos gazdaságról és a fenntartható termékek tervezésével kapcsolatos uniós politikákról a https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/circular-economy/ honlapon tájékozódhat.