HÍREK

/ 2023. októberi lapszám

Nem alkalmazhatók tovább az orosz-ukrán háború miatt elrendelt szankciók alól mentesített szállításokra vonatkozó igazoláskódok

Az orosz–ukrán háború miatti szankciós rendeletek meghatározott esetekben lehetővé teszik a termékek szankciók alól mentes szállítását Oroszország, Belarusz vagy Ukrajna nem kormányzati ellenőrzés alá eső területei és az Európai Unió között. A szankciós rendeletek átmeneti rendelkezéseket állapítanak meg a tilalom alól mentesített szállításokra, amivel konkrét átmeneti időszakra biztosítják a mentességet, az ügyletre vonatkozó szerződéskötés időpontjától annak teljesítéséig.

Az átmeneti rendelkezésekben meghatározott átmeneti időszakok fokozatosan lejárnak, az átmeneti rendelkezések hatályukat vesztik, így az ezekhez kapcsolódó mentességek sem vehetők igénybe. Az ilyen mentességekhez kapcsolódó igazoláskódok alkalmazását meghatározó TARIC-intézkedéseket a TARIC-ban lezárják.

Ezért már nem lehet alkalmazni a vámeljárásoknál azokat az „Y” kezdetű igazoláskódokat, amelyeket a mentesített szállításokhoz alakítottak ki, és a mentesség (átmeneti rendelkezés) határideje lejárt. Jelenleg a szankciós rendelkezések nem tartalmaznak a mentességre vonatkozó hatályban lévő átmeneti rendelkezéseket. A lejárt átmeneti rendelkezéseknek a vámeljárások során nem alkalmazható igazoláskódjait a melléklet tartalmazza.   

Részletes információk ezen a linken érhetők el: https://nav.gov.hu/fooldal-elemei/fooldali-csempek/magyar-ukran/az-orosz-ukran-haboruval-osszefuggesben-elrendelt-unios-szankciok