HÍREK

/ 2023. októberi lapszám

Az Európai Bizottság még erőteljesebben szólna bele a tagállamok költségvetési politikájába

Bár a háborús és szankciós válság rendkívüli terheket ró a költségvetésre, a hiányt és az államadósságot folyamatosan csökkentjük, ezt a hitelminősítők is visszaigazolták legutóbbi döntéseikben – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) előtt a spanyolországi Santiago de Compostelában.

A tárcavezető kiemelte: az Európai Bizottság még erőteljesebben szólna bele a tagállamok költségvetési politikájába, ezért most tovább növelné a jogköreit. Magyar részről elutasítjuk az olyan javaslatokat, amelyek a nemzetállamok szuverenitását csorbítanák, nem értünk egyet az Európai Bizottság jogköreinek túlzott bővítésével – fogalmazott.

Varga Mihály elmondta: a kormány egyetért a fegyelmezett gazdálkodással, de a megszorításokat elutasítja, a jövő évi költségvetést is ennek megfelelve készítette el. A háborús és szankciós válság, a visszatartott uniós források, továbbá az egyre növekvő határvédelmi költségek rendkívüli terheket rónak a költségvetésre, ennek ellenére a magyar kormány évről-évre csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot – szögezte le Varga Mihály.

Mint fogalmazott: ezt a hitelminősítők is elismerik, a Moody’s legutóbbi jelentésében pozitívan értékelte a kormány elkötelezettségét az egyensúlyi mutatók javítása mellett, ahogyan azt is, hogy a GDP-arányos államadósság fenntartható módon mérsékelhető.