HÍREK

/ 2022. novemberi lapszám
HÍREK

Adóváltozásokról dönt az Országgyűlés

A Pénzügyminisztérium az adókön­nyítéseket tartalmazó törvényjavas­latot október 18-án nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Könnyebb lesz az átalányadózás választása. Az egyszerűbb szabá­lyozás mellett jelentősen csökken az adminisztrációs teher is. Tizenkettő helyett évente csak négyszer kell já­rulékbevallást benyújtani.

A legnagyobb könnyítéssel a kis­vállalkozások számolhatnak. A he­lyi iparűzési adó számukra rendkí­vül leegyszerűsödik. Az egyszerű és kedvezményes sávos adózást évi 25 millió forint bevételig választhat­ják a kisvállalkozások. Így például a legkisebbek, amelyeknek az éves bevétele 12 millió forint alatt ma­rad, (a maximális, 2 százalékos hi­pával számolva) mindössze 50 ezer forint adót fizetnek évente.

Magyarország élen jár a gazda­ságfehérítésben; a kormány számos online intézkedése példaértékű mo­dellé vált világszerte. Ez a munka folytatódik. Magyarország az EU-ban elsőként vezetheti be az úgy­nevezett e-nyugtát. A papírmentes nyugtaadás amellett, hogy kisebb adminisztrációt, egyszerű haszná­latot és költségcsökkentést jelent a vállalkozónak, környezetvédelmi és járványügyi szempontból is kö­vetendő nyugtaadási móddá válhat világszerte. Az e-nyugta részletsza­bályain jelenleg a Pénzügyminiszté­rium és az adóhivatal dolgozik.