EU HÍREK

/ 2024. júniusi lapszám

Uniós irányelv a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati átvilágításról

Az Európai Unió Tanácsa 2024. május 24-én elfogadta a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati átvilágításról szóló irányelvet, amely kötelezettségeket vezet be a nagyvállalatokra vonatkozóan azokkal a káros hatásokkal kapcsolatban, amelyeket tevékenységük az emberi jogokra és a környezetre gyakorol.

A szabályok nemcsak a vállalatok tevékenységeire vonatkoznak, hanem leányvállalataik, valamint a tevékenységi láncaikba tartozó üzleti partnereik által végzett tevékenységekre is.

Az irányelv hatálya a több mint 1000 munkavállalót foglalkoztató és 450 millió eurót meghaladó árbevétellel rendelkező vállalatokra, valamint az általuk folytatott tevékenységekre terjed ki, az áruk upstream előállításától, illetve a szolgáltatásnyújtástól a termékek downstream forgalmazásáig, szállításáig, tárolásáig. A jogszabály által érintett vállalatoknak kockázatalapú rendszert kell bevezetniük és alkalmazniuk az irányelvben meghatározott emberi jogi és környezeti károk nyomon követésére, megelőzésére, illetve orvoslására.

Az irányelv előírja, hogy a vállalatok tevékenységi láncaik mentén biztosítsák az emberi jogi és környezetvédelmi kötelezettségek tiszteletben tartását. Ha megállapítást nyer ezeknek a kötelezettségeknek a megszegése, a vállalatoknak megfelelő intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy megelőzzék, mérsékeljék, megszüntessék vagy minimalizálják a saját tevékenységeikből, illetve a leányvállalataik és a tevékenységi láncaikba tartozó üzleti partnereik tevékenységeiből eredő káros hatásokat. A vállalatok az okozott károkért felelősségre vonhatóak.

Az irányelv által érintett vállalatoknak az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodással összhangban éghajlatvédelmi átállási tervet kell elfogadniuk és végrehajtaniuk.

Az irányelv a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak két évük lesz a jogszabály átültetésére. Az irányelv alkalmazását a vállalatok méretétől függően a hatálybalépést követően fokozatosan, 3, 4, illetve 5 éven belül kell megkezdeni.

A vállalati fenntarthatósággal kapcsolatban uniós háttér-információk érhetőek el a következő honlapon: https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/corporate-sustainability/.