EU HÍREK

/ 2024. márciusi lapszám

Tanácsi rendelet az azonnali euróátutalásokról

A Tanács 2024. február 26-án rendeletet fogadott el, amely az EU-ban és az EGT-országokban teljes körűen elérhetővé teszi az euróban történő azonnali fizetést a fogyasztók és a vállalkozások számára.

Az azonnali fizetésekről szóló rendelet lehetővé teszi majd, hogy a nap bármely időpontjában – munkaidőn kívül is – tíz másodpercen belül lehessen pénzt átutalni akár egy adott országon belül, akár egy másik uniós tagállamba. Az olyan pénzforgalmi szolgáltatóknak – például bankoknak –, amelyek standard euróátutalásokat bonyolítanak, a szolgáltatásaik közé fel kell majd venniük az euróban történő azonnali fizetések indítását és fogadását. Az ezekre alkalmazott díjaik nem haladhatják majd meg a standard átutalások díját.

Az új szabályok az euróövezetben egy rövidebb, az euróövezeten kívüli országokban pedig egy hosszabb átmeneti időszakot követően fognak hatályba lépni.

Az azonnali euróátutalásokról szóló rendelettervezet szövege elérhető a https://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-76-2023-INIT/hu/pdf honlapon.