EU HÍREK

/ 2023. szeptemberi lapszám

BEFIT javaslatcsomag

Az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én tette közzé „Vállalkozás Európában: A jövedelemadó keretrendszere” (Business in Europe: Framework for Income Taxation, BEFIT) elnevezésű adóreform csomagját.

A javaslat célja, hogy egy új, egységes szabályozási keret bevezetésével megkönnyítse a vállalatcsoportok számára az adóalap meghatározását. Hatálya alá azok az Európai Unión belül tevékenységet folytató vállalatcsoportok tartoznak, amelyeknek az éves összevont árbevétele eléri a 750 millió eurót, és ahol a végső anyavállalat a tulajdonosi jogok vagy a profitra jogosító jogok legalább 75 százalékával rendelkezik.

A BEFIT a közös konszolidált társaságiadó-alap (CCCTB) és a közös társaságiadó-alap (CCTB) rendelkezéseit váltja fel. A javaslatcsomag értelmében az azonos vállalatcsoport tagjai egy közös, egységes szabályrendszer alapján fogják meghatározni az adóalapjukat és a vállalatcsoport tagjainak adóalapját egyetlen, közös adóalapba vonják össze. A BEFIT vállalatcsoport minden tagjára az összesített adóalap egy meghatározott százaléka vonatkozna, amelyet az adott vállalat előző három évi adózott eredményének az átlaga alapján határoznak meg.

A javaslat tervezett hatálybalépése 2028. január 1. 

A BEFIT javaslat szövege angol nyelven érhető el a https://taxation-customs.ec.europa.eu/system honlapon keresztül.