Cseh Tamásra emlékezik az idei Ördögkatlan

/ 2023. július-augusztusi lapszám

„Sok rossz történik, de a világnak min­dig lesz egy-két olyan szeglete, ahová el lehet menekülni.” Cseh Tamásnak –, aki idén lenne 80 éves – igaza van, ilyen pél­dául az Ördögkatlan Fesztivál, amelynek örökös védnöke Törőcsik Marival együtt, aki így fogalmazta meg katlanos élményeit: „…a minőség, a sokszínűség, a kíváncsi­ság és mindenekelőtt az egyszerűség és a szeretet … boldog közösségeket tud létre­hozni.” Az idén 16. alkalommal augusz­tus 1–5. között Beremenden, Mokosnál, Nagyharsányban, a villányi Szoborpark­ban és a Vylyánnál megrendezett feszti­válon is így lesz ez.

 

A Bakonyi Indiánok című kiállítás, illetve a hajdani albérletet idéző Cseh Tamás Szoba „szülinapi meglepetés”, amellyel a szabad­ságot hirdetik, amit mindig is képviselt. Sok koncert gyöngy­szeme lesz néhány dala, ame­lyet Bereményi Gézával kö­zösen írtak, köztük a „Füst a szemében”, a „Másnap”, amelyeket Lovasi András, Beck Zoltán és mások elénekelnek majd.

Az idei díszvendég Másik János, a Ma­gyar Zene Háza és a tízéves Jurányi Ház. A magyar underground univerzális tehet­sége, Másik János rég rászolgált már a címre, míg a tavaly már a nagyharsányi templomot elfoglaló Magyar Zene Háza idén külön színpadot is kap Beremenden. A Jurányi, a függetlenek menedéke pedig sok-sok szabad és fiatal alkotó színházi előadásait hozza közénk.

És jó néhány ismerős helyszín és csapat is jelen lesz: Both Miklós Udvara, a Pécsi Bölcsész Udvar, a Hagyományok Háza, a Vylyan Terasz irodalmi és jazz-délutánja. Miközben „elsőbálozókra” is számíthatunk, mint például a világhírű színházi rendező, Tim Carroll színházi workshopja, a francia Kaophonic Tribu koncertje, a Freak Fusion zsonglőr tanodája és kortárs cirkusza – és régi-új csapat lesz ott: az Apertura Társu­lat, a k2 Színház „reinkarnációja”.

Az idei kiemelt programokat a fiatalok hoztak létre. Hegedűs D. Géza és ifj. Vid­nyánszky Attila osztálya a Liliomot és a Merlint játssza, Regős Simon és társai a Puszták népét dolgozták fel, Pál András osztálya egy Csikágó-mjuzikelt magyaro­sított, Fodor Orsi rendezése dokufikciós előadást hoz a Trafóból, székesfehérvári fiatalok a legendás Petőfi Rockot idézik meg, a pécsi OSZIP diákjai Kohlhaasról és két Koreáról mesélnek, kaposvári szí­nészhallgatók Arany Jánossal és Shakes­peare-rel érkeznek…

Most is működik a Katlanirodalom és Hagyományok Háza is, és régészkedhetünk a Nemzeti Múzeum munkatársaival.