KELEMEN ISTVÁN - Kiterjesztett gyártói felelősség (epr) + környezet- védelmi termékdíj 2024

, / 2024. januári lapszám

VEZINFÓ Kft., 2023.

 

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény megfelelő alkalmazása a gyakorlatban komoly kihívást jelent a sajátos termék-besorolási rendelkezések, a díjcsökkentésre alkalmas stratégiák összetett szabályai, illetve a nyilvántartás és bevallás szigorú követelményei miatt. 2023. július 1-jétől ezen kívül új, hasonlóan nagy kihívást jelentő feladat a termelő és kereskedő vállalkozások számára a kiterjesztett gyártói felelősség rendszere, amely szinte minden termékdíj-kötelezett cégre, továbbá a textiltermékek, gépjárművek, sütőolajok, fából készült bútorok és egyes egyszer használható műanyagtermékek gyártóira, behozóira és a belföldön csomagolást végzőkre is kötelezettségeket határoz meg.

A legtöbb vállalkozás úgy döntött, hogy összekapcsolja a kiterjesztett gyártói felelősség és a környezetvédelmi termékdíj ügyintézését, ezért a kiadvány együttesen, az azonosságok és eltérések bemutatásával tárgyalja a két összefüggő területet.

Az elmúlt évek változásait, piaci tapasztalatait és jogértelmezéseit összegző, számos példával gazdagított szakkönyv elsősorban pénzügyi vezetőknek, könyvelőknek és termékdíj-ügyintézőknek nyújt segítséget – kiemelten tárgyalva a csomagolószerekkel és csomagolásokkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének gyakorlatát, a kiterjesztett gyártói felelősséggel kapcsolatos regisztrációs, nyilvántartásba vételi és adatszolgáltatási feladatokat, az egyes termékekre alkalmazott szabályokat, és a gyakorlati kötelezettségek legfontosabb tudnivalóit.