HÍREK

/ 2024. januári lapszám

Elindult a NAV új rendszere, az eÁFA

Az idei év első napján élesítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus áfarendszert (eÁFA) – jelezte az adóhatóság. Az eÁFA-t (https://eafa.nav.gov.hu/home) webes felületen, illetve gép-gép kapcsolatban ekkortól érhetik el a felhasználók. Egy hónapig érdemes kipróbálni és megismerkedni a rendszerrel, hiszen a januári adatokat már élesben ezen keresztül lehet bevallani – javasolja a NAV.

Az elektronikus áfarendszer támogatja az adókötelezettség elektronikus és pontos teljesítését, csökkenti az adminisztrációt, és kiszolgálja az adózói ügyviteli rendszerek adatigényét. Mostantól három módon teljesíthető az áfabevallás: az eÁFA rendszerben, gép-gép kapcsolaton keresztül, az eÁFA webes felületén, illetve ÁNYK-nyomtatványon.

 

Az áfabevallásokat az eÁFA rendszerben a havi bevallási gyakoriságú adózók 2024. február 20-ig, a negyedéves gyakoriságú bevallók 2024. április 20-ig, az éves gyakoriságú adózók pedig 2025-ben adhatják be először.

Ha valaki ugyanarra az időszakra több úton is beadja bevallását, akkor az elsőként benyújtottat veszi számításba a NAV. Az eÁFA-rendszerre, akár a webes felület, akár a gép-gép kapcsolat használatára bármikor át lehet térni. Az 1-es áfakódú áfaalanyok azonban esetleges áfakötelezettségüket továbbra is csak nyomtatványon teljesíthetik. Az eÁFA webes felületét azok az adózók használhatják, amelyek egy adott bevallási időszakban összesen 100 ezer darabnál kevesebb számlát kezelnek.