EU HÍREK

/ 2024. januári lapszám

Emelkedtek a számviteli irányelvi értékhatárok

Kihirdették az Európai Bizottság 2023/2775 felhatalmazáson alapuló irányelvét a 2013/34/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek (a továbbiakban: számviteli irányelv) a mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokra vagy csoportokra vonatkozó méretkritériumok kiigazítása tekintetében történő módosításáról.  Az elmúlt 10 évben az Európai Unióban tapasztalt infláció hatásának felülvizsgálata során a döntéshozók arra a következtetésre jutottak, hogy a társaságok számviteli irányelvben meghatározott méretkategóriáit korrigálni szükséges. Ezért 2023. október 17-én a számviteli irányelv módosításáról döntöttek, amelynek következtében az említett értékhatárok 25 százalékkal emelkednek.

 

Az irányelv módosítása 2023. december 24-én lépett hatályba, a tagállamoknak egy év áll rendelkezésükre a megváltozott uniós előírások átültetésére.  

A Hivatalos Lap 2023. december 21-i számában megjelent, felhatalmazáson alapuló irányelv magyar nyelven is elérhető a http://eur-lex.europa.eu internetes oldalon keresztül. Az irányelv módosításának tartalmával kapcsolatban külön cikkünkben további részletek olvashatóak.