Kell a szakmai párbeszéd

/ Szakma 2016. szeptemberi lapszám
Kell a szakmai párbeszéd

AMagyar Könyvvizsgálói Kamara 2016. szeptember 8–9-én rendezte meg hagyományos éves konferenciáját – im­már 24. alkalommal – Visegrádon. Az el­múlt néhány évhez képest emelkedett a résztvevők létszáma, a több mint 350 szakember között a gyakorló könyvvizs­gálók mellett a minisztériumnál, az adó­hivatalnál, a számvevőszéknél, illetve más intézményeknél, vállalatoknál tevé­kenykedő kollégák is megtisztelték jelen­létükkel a szakmai találkozót. Ez a közeg, valamint a kiváló környezet biztosította egyrészt a szakmaiságot, másrészt lehe­tővé tette a kötetlen beszélgetéseket, az emberi és szakmai kapcsolatok további fejlesztését. Jellemző volt a jó hangulat, a pozitív gondolkodás, a könyvvizsgálói munka, illetve a kamarai tevékenység job­bításának szándéka.

A konferenciának a „Minőség és bi­zalomépítés” címet választottuk. Szim­bolikus elnevezésnek szántuk, amely il­leszkedik a kamara ötéves programjában megfogalmazott célkitűzésekhez is. Eh­hez igazodva alakítottuk ki a szekcióülé­seken elhangzott előadások témaköreit, természetesen – a korábbi gyakorlatot kö­vetve – annak az elvnek a mentén, hogy az időtartamot kivéve semmilyen formá­ban nem korlátozzuk az előadók véle­ményét, amely nem feltétlenül esik egy­be a kamara adott kérdésben elfogadott álláspontjával. Az esetleg kialakuló viták­nak – amennyiben a kamarai szemlélet­nek megfelelően a partnerek között zajló szakmai vitáról van szó – mindig örülünk, tiszteljük mások véleményét, megvédjük álláspontunkat, de igyekszünk tanulni is a felvetésekből.

A konferencia lebonyolítása során alapvetően nem változott meg a koráb­ban kialakított szerkezet, de sok tartalmi és formai újdonsággal is találkozhattak a rendszeres látogatók. Ezek – az első vis­szajelzések alapján – pozitív fogadtatás­ra találtak. Négy szekcióban összesen 21 előadás hangzott el a nemzetgazdaság, illetve a könyvvizsgálói munka számos területét érintve, ezek közül ebben a lap­számban is visszaköszönnek gondolatok három szerző cikkében is.

A plenáris ülésen lehetőség nyílt a résztvevők számára, hogy megismerked­jenek a Nemzetgazdasági Minisztérium új helyettes államtitkárával, Izer Norberttel, aki Tamásné Czinege Csillához, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyettes állam­titkárához hasonlóan nagy érdeklődést ki­váltó előadást tartott.

A konferencián tizenegyedik alkalom­mal került sor a Dr. Bartók Nagy András tiszteletére alapított életműdíj átadására, melynek célja elismerni egy-egy kiváló, köztiszteletnek örvendő kollégánk mun­kásságát, szakmai, közéleti, társadalmi tevékenységét, hozzájárulását szakmánk hírnevének gyarapításához. A beérkezett jelölésekre alapozott testületi döntés alap­ján ebben az évben a kamara nemzetközi alelnöki posztját négy cikluson át folya­matosan betöltő dr. Eperjesi Ferenc vehet­te át az életműdíjat.

Tehát ez volt a 24.! Látható, hogy a ka­marai konferencia mára meghaladta a 19 éve köztestületi jelleggel működő kamara szakmai fórumát, önálló, nagy találkozó­vá fejlődött. Már elkezdtünk gondolkod­ni azon, hogy milyen legyen a következő, hiszen jövőre a kamara 20, a konferencia 25 éves lesz.

Egy biztos. Várunk akkor is mindenkit, akinek fontos a szakma, fontos a kamara!