Van utánpótlás!

/ SZAKma 2016. júniusi lapszám
Van utánpótlás!

Tudósítás a 2015/2016. tanévi pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés országos szakmai tanul­mányi versenyének döntőjéről. Az idei verseny rekordérdeklődés mellet zajlott.

A most záruló tanévben az immár hagyomá­nyos verseny döntőjét 2016. április 12–15-én rendezték meg, a Sze­gedi Szakképzési Centrum Kőrösy Jó­zsef Gazdasági Szakképző Iskolájának szervezésében. A versenyben a közgaz­dasági szakközépiskolák szakképzési évfolyamán, nappali rendszerű iskolai ok­tatásban tanulók vettek részt. Az iskolai előválogatókra az idén is több száz tanu­ló nevezett be, hogy a versenyfelhívásban meghatározott feltételek alapján bejusson az elődöntőbe. Végül a verseny történeté­nek legnagyobb mezőnye alakult ki, hi­szen az elmúlt évekhez képest az elődön­tőbe jutó diákok száma megduplázódott, és 53 iskola közel ötszáz tanulója mérte össze tudását a márciusi versenyrészben. A döntőbe viszont már csak a legjobbak juthattak be, akik az elődöntőben leg­alább 80 százalékos eredményt értek el az egyes versenyfeladatokból, így Szege­den összesen 73 versenyző mérte össze tudását a két szakképzési rendszer (mo­dulos és komplex) szerinti kategóriákban.

A döntő ünnepélyes megnyitójára a sze­gedi Városházán került sor, a szakképesí­tésért felelős miniszter részéről Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár köszöntöt­te a versenyzőket. A versenybizottság elnöki feladatait dr. Vargáné Kleeberg Strohmayer Róza, a Magyar Államkincs­tár gazdasági szakértője látta el.

A döntőben a versenyzőknek számvi­teli, adózási és pénzügyi feladatokat kel­lett szóban és írásban teljesíteniük, illetve egy, az Európai Unió társfinanszírozásá­ban megvalósult projektet kellett bemu­tatniuk és elemezniük.

A versenyt izgalmas kísérőprogramok színesítették, a versenyzők és tanáraik megismerhették Szeged város nevezetes­ségeit, kulturális értékeit, a Szegedi Nem­zeti Színház művészeinek előadásában megtekinthették Molière Tartuffe-jének XXI. századi feldolgozását, illetve elláto­gathattak az ópusztaszeri emlékparkba is. Az írásbeli versenyrészek alatt a kísé­rő tanárok szakmai konzultáción vehet­tek részt, ahol az NGM képviselőitől és szaktanácsadóitól kaptak tájékoztatást az Országos Képzési Jegyzék módosítá­sáról és az új pénzügyi ágazati szakké­pesítésekről.

A verseny díjátadó ünnepségére a Nemzetgazdasági Minisztériumban került sor. Az értékes jutalmakon felül a döntő legeredményesebb versenyzői felmentést kaptak a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés szakmai vizsgája alól, és bizonyítványukba 100 százalékos ered­mény került.

A modulos kategória győztese Torma Péter, a szombathelyi Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközép­iskola és Kollégium diákja lett, míg máso­dik helyen szintén Szombathelyről Kósa Eszter Réka végzett, a harmadik helyet pedig a győri Deák Ferenc Közgazdasá­gi Szakközépiskola tanulója, Bajcsi Ber­told Gergő szerezte meg. A komplex ka­tegóriában Makay Tibor, a fehérgyarmati Petőfi Sándor Szakközépiskolából lett a legjobb, második helyezést ért el Kop­pány Krisztina, a budapesti META-Don Bosco Szakközépiskolából, míg harma­dik helyen a hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakképző Iskolából Pinczér Deniel végzett.

A verseny nemcsak a diákok, hanem az iskolák között is zajlott. Az idei tanév leg­eredményesebb iskolája a szombathelyi Horváth Boldizsár Közgazdasági és Infor­matikai Szakközépiskola lett, megelőzve a veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolát és a fehérgyarmati Petőfi Sándor Szakközépiskolát.